NJIMA 1 KUNA, ŠEFU 2,3 MILIJUNA

RADNICI HRVATSKIH ŠUMA O MILIJUNSKIM BONUSIMA: ‘Strahujemo od otkaza, a i životi su nam ugroženi’

Radnici Hrvatskih šuma odlučili su javnosti predočiti njihovu stranu priče o štednji i zaradi u Hrvatskim šumama u vrijeme Uprave koja danas potražuje milijunske bonuse za svoj rad. U svom pismu donose detalje o putu koji je doveo do ostvarene dobiti.

Unatoč smanjenju ukupnih prihoda u 2012. godini u odnosu na 2011. godinu za 12,23 posto, Hrvatske šume su u prvih šest mjeseci, otkako je na čelu Uprave Ivan Pavelić, povećale dobit za čak 112,5 posto. Podaci su to Analize poslovanja Hrvatskih šuma za 2011. i prvu polovicu 2012. godine dobivenih od izvora iz Ministarstva financija, piše Index podsjećajući na ugovorene bonuse Uprave te tvrtke na temelju pozitivnog poslovanja.

Astronomsko povećanje dobiti u prvih šest mjeseci šefovanja Ivana Pavelića, nadalje navode, rezultat je smanjivanja broja radnika, njihovih prava te povećanja norme.

Vidljivo je to iz analize poslovanja u kojoj stoji kako je u restrukturiranju u 2012. broj zaposlenih smanjen za 362 radnika, a naknade radnicima smanjene za 20,53 posto. U izvješću stoji i kako su troškova goriva smanjeni za 52,06 posto, reprezentacije za 49,7 posto, službenih kartica za 2,91 posto, službenih putovanja za 33,42 posto, ugovora o radu i autorskih ugovora za 57,4 posto, student servisa za 43,91 posto te marketinških, konzultantskih i intelektualnih ugovora za 38,89 posto.

JAKOVINA O SPORNIM UGOVORIMA: ‘Tko je mogao znati da će Uprava Hrvatskih šuma raditi tako dobro…’

Na godišnjima ušteda 10 milijuna kuna, zbog božićnica HŠ oštetili za 6 milijuna kuna

Pumpanje dobiti preko njihovih leđa razljutilo je radnike. Oni u šumarijama navode kako im se, u vrijeme kad se zadiralo u radnička prava, norma povećala za 20 posto. Šumari u svom pismu navode da je povećanje brzine poslom rezultiralo i ozljedama na radu, invalidnosti, ali i smanjenjem vrijednosti drvnih sortimenata, šumskim neredom i uništavanjem šumskog ekosustava.

Potvrđuju to i u Hrvatskom sindikatu šumarstva ističući da su sjekači najviše na udaru te da su im zbog obima posla doslovno ugroženi životi. Predsjednik sindikata Željko Kalauz tvrdi kako sjekači, za razliku od prije kada su radili i na uzgojnim radovima, sada rade isključivo na motornim pilama pa kod pada koncentracije sada dolazi do većeg broja ozljeda i smrtnih slučajeva.

DIREKTOR HRVATSKIH ŠUMA: ‘Neću odustati od svog milijunskog bonusa, nema ništa besplatno’

Iz Sindikata također navode kako se na smanjenju godišnjeg odmora, jer se među ostalim radnici preko agencija sada zapošljavaju prije blagdana pa ponovno zapošljavaju nakon njih, uštedjelo 10 milijuna kuna. Na uskrati božićnica Uprava je uštedjela 40 milijuna kuna. Za razliku od Uprave, nakon raskinutih kolektivnih ugovora, tvrde šumari, radnici su dobili bonus od jedne kune! Istodobno, tvrtka je zbog uskraćenih božićnica, nakon sudskog epiloga, morala radnicima vratiti oko šest milijuna kuna. Uz sve to, navode, stalno ih se mobingira i prijeti otkazom. Sve to potvrđuje i sindikalist Kalauz navodeći kako im je uz prijetnje rečeno da odu “ako im tu nije dobro”.

Smanjen prihod od drvnih sortimenata, a zbog ostvarenja dobiti nema ulaganja

Radnici su pak upozorili da se u vrijeme mandata ove Uprave smanjio prihod od prodaje drvnih sortimenata, prosječna cijena po kubiku, zbog čega su, tvrde, ekološke štete neprocjenjive i vidjet će se u narednim desetljećima.

“U Hrvatskim šumama se, da bi se ostvarila dobit, manje troši i investira (s iznimkom 2015. godine) što je makroekonomski gledano pogubno, jer se samo povećanom potrošnjom može stimulirati proizvodnja i izvući država iz recesije. Ova Uprava nije samo odgovorna za uništavanje naših dobavljača nego i za produbljivanje i produživanje ekonomske krize. Naša Uprava je odlučila da je povoljnije uplatiti 60 posto dobiti u državni proračun, nego stimulirati proizvodnju pa da se isti iznos vrati kroz porez naših dobavljača”, stoji u pismu koje prenosi Index.

OREŠKOVIĆ O AFERI HRVATSKE ŠUME: ‘Takve bonuse ni ja u Tevi nisam dobivao’

Na kraju su ogorčeni radnici Hrvatskih šuma poručili kako se ne financiraju sredstvima poreznih obveznika nego prodajom drvnog sortimenta te da većina njih “nisu uhljebi nego proizvodni radnici koji svoju kunu zarađuju plaćanjem po posjećenom/izvučenom kubiku drvnog sortimenta”.

Povratak na Net.hr