Dobra vijest za one koji nisu u stanju platiti račun za grijanje

Korisnici socijalne naknade ne trebaju ove sezone strepiti zbog grijanja. Naime, ove zime njima se neće isključivati grijanje zbog neplaćenih računa, bilo da se griju na struju ili plin, a dobit će i mogućnost da sezonu grijanja izguraju na rate. Sve to trebala bi im omogućiti nova izmjena u Zakonu o tržištu energenata.

Dio je to Strategije za suzbijanje siromaštva u Hrvatskoj, međuresornog projekta koji vodi Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

”Budući da novca u proračunu nema, odlučili smo napraviti neke zakonske izmjene. Stavit ćemo da se tijekom sezone grijanja onima koji koriste socijalnu pomoć neće moći isključiti grijanje bez obzira na to jesu li ga platili. Dosad nije bilo sličnog zakonskog rješenja. Nitko to neće platiti umjesto njih, nova izmjena samo će im omogućiti da svoj dug rasporede na rate. Mjeru će provoditi centri za socijalnu skrb. Oni će javiti dobavljaču struje i plina koji korisnik spada u tu kategoriju te ima odgođeno dospijeće plaćanja”, najavila je ministrica Opačić, piše Jutarnji list.

Manje zarađuješ, manje plaćaš

Uz spomenutu mjeru veliko je zanimanje izazvala i izjava ministričina pomoćnika Hrvoja Sadarića koji je izjavio da je “stvarnost takva da će energenti poskupjeti, prije svega struja i plin, što znači da će građani dobivati veće račune za grijanje. A oni koji manje zarađuju, trebali bi plaćati i jeftinije grijanje”.

Nije prvi put da se takvo što predlaže, no pitanje je koji će se kriterij primijeniti ako znamo da u Hrvatskoj omjer prijavljenog dohotka (ili dobiti) nije i stvarni pokazatelj imovinskog statusa.

Zaživi li, ta bi se mjera, pojašnjava Opačić, ponajprije odnosila na dio umirovljenika, a jedan od osnovnih kriterija bio bi uvid u mirovine.

Povratak na Net.hr