Pušite? Na ova porezna oslobođenja imate pravo

Prosječan konzument mjesečno popuši 50 kutija cigareta i za to plati bar 180 kuna poreza – 18 lipa po cigareti. Na kilogramu sirovog duhana država zaradi 38 kn, a na cigarilosima 4,40 kn po paketiću. A kada država ne zarađuje?

Plaćanja poreza na duhanske, ali i druge proizvode oslobođeni su putnici u inozemstvo koji kupuju u duty free shopovima na aerodromima, putnici koji kupuju na brodovima u međunarodnim vodama ili putnici u samim zrakoplovima, nabraja Poslovni dnevnik.

U tekstu o rijetkim rupama u poreznom sustavu kada je u pitanju duhan, navodi se da porez ponekad ne plaćaju ni diplomatska i konzularna predstavništva te njihova osoblja, ovisno o tome u kakvim su odnosima sa zemljom domaćinom. Oni, naime, mogu biti oslobođeni ako imaju potvrdu ovlaštenog tijela i to po osnovi uzajamnosti.

Oštećena markica

Jedan od dopuštenih oblika poreznog oslobođenja za duhanske proizvode su proizvodi koji imaju isključivu znanstvenu ili industrijsku svrhu.

Zatim, osobe koje su platile poseban porez na duhanske proizvode imaju pravo povrata poreza ukoliko je markica koja im je izdana oštećena. Uvjet je popunjavanje zahtjeva za povrat te prilaganje dokaza o uplati.

No, ako nemate pokriće u ovim zakonskim iznimkama, dobro pripazite ako se planirate upuštati u šverc ili izbjegavanje poreza, jer se kazne kreću do dva milijuna kuna.

Povratak na Net.hr