Prvo ih je uništila suša, a onda ponizila država

Poljoprivrednici s područja Ivanca čije je usjeve lani uništila suša šokirali su se kada su vidjeli koliku su odštetu dobili za svoja polja. Dok se pitaju što će s 3 ili 14 kuna, iz ivanečke općine poručuju da će im odštetu dostaviti jer bi ih dolazak po nju u gradsku vijećnicu daleko više koštao.

“I kažete da sam za svoju njivu posušene kuruze dobila odštetu od 5 kuna i 69 lipa? Znate kaj, ja sam vam žena u godinama i najte se s menom tak šaliti!”.

Bila je to prva reakcija gospođe iz Radovana na vijest da će joj idućih dana, slijedom odštetnog zahtjeva za propali nasad kukuruza što joj ga je lanjskog ljeta na njivici obrala suša, na tekući račun sjesti odšteta kojom jedva može kupiti kruh.

‘Pa što ću s 14,50 kuna?’

Slično su reagirali i pojedini poljodjelci s područja Ribić Brega, Prigorca, Lančića, Punikvi, Ivanca i okolice, kojima, većinom, stižu odštete u iznosima od desetak, dvadesetak i tridesetak kuna. Rekorder je, pak, poljoprivrednik iz Vuglovca, kojemu država usahle usjeve obeštećuje s nešto više od tri kune.

“Nadali smo se da će djed za posušeni kukuruz dobiti barem simboličnu odštetu od stotinjak kuna. No, dobio je samo 14,50 kuna. Pa što će s tim?”, čudila se gospođa iz Stažnjevca. Premda među poljoprivrednicima ima i nekolicina onih koji će dobiti znatno veće odštete, većina građana smatra da su iznosi obeštećenja ponižavajući.

‘Dolazak na isplatu stajao bi ih više od odštete koju će dobiti’

Smatraju to i u ivanečkim gradskim službama, gdje podsjećaju da su ukupne štete na kukuruzu, bundevama-uljaricama i travnatim smjesama bile procijenjene na 832.850 kuna. Budući da je država odobrila isplatu samo 3,67 posto odšteta, na gradski račun sjelo je tek 23.650 kuna.

“Taj novac ćemo tijekom idućeg tjedna isplatiti na tekuće računa 339 poljoprivrednika, a trošak naknada podmirit ćemo iz gradskog proračuna. Tako idemo na ruku poljoprivrednicima, jer budući da mnogi od njih trebaju dobiti i manje od deset kuna, ocijenili smo da nema smisla pozivati ih na gotovinsku isplatu u gradsku vijećnicu, jer bi im putni troškovi bili veći od odšteta. Uz to mnogi od njih bi, zbog loših autobusnih veza, i izgubili dan. Poljodjelce koji nemaju tekuće račune, idućeg tjedna obići će gradski službenik i novac im isplatiti u gotovini”, poručila je pročelnica za financije Maja Darabuš.

Povratak na Net.hr