ZBOGOM GOTOVINI

IZNENAĐUJUĆA ISTINA: Evo koliko prosječni Hrvat mjesečno potroši peglajući kartice, provjerite kako stojite

Čak dvije trećine korisnika kartica ponekad plaća u ratama, prije svega za iznose veće od 500 kuna. Na rate se najčešće kupuju nešto vrjednije stvari, ponajviše potrošačka elektronika, a u prosjeku plaćamo na pet mjesečnih rata

Prema podacima Hrvatske narodne banke, svaki građanin u prosjeku ima najmanje dvije kartice. Koliko Hrvati obožavaju moć “plastičnog” novca pokazuje činjenica da se služimo s čak 8,8 milijuna debitnih i kreditnih kartica. Veći broj kartica po stanovniku od nas imaju samo Luksemburg i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok je na začelju liste Rumunjska sa 0,7 kartica po stanovniku.

Putem kartica smo lani kupili robe i usluga u vrijednosti 42,3 milijarde kuna, a više od polovice toga iznosa se otplaćivalo na kredit,  na rate, revolving, charge i slične oblike odgođenog plaćanja. Kartice se najčešće koriste za podizanje gotovine na bankomatima, i to 64,5 milijardi s tekućeg računa, a 5,5 milijardi putem kreditne kartice.

Čak 120 tisuća građana ima kartice pet i više izdavatelja, a gotovo pola milijuna građana ima četiri i više, pokazao je izvještaj HNB-a o platnom prometu karticama. Prosječna vrijednost računa koji se plaćao debitnom karticom bila je 176 kuna, a šire smo ruke kad “peglamo” kreditne kartice – prosječni je račun tada težak 256 kuna. Svoju karticu prosječno provučemo sedam puta mjesečno i tako potrošimo oko 2500 kuna.

Prosječna vrijednost računa plaćenog gotovinom iznosi tek 66 kuna, a prosječna vrijednost transakcije plaćene karticom tri puta je veća, odnosno iznosi 207 kuna. Lani smo tako na karticama napravili 132 milijuna kuna.

Osim što volimo plaćati karticama, volimo rate

Čak dvije trećine korisnika kartica ponekad plaća u ratama, prije svega za iznose veće od 500 kuna. Na rate se najčešće kupuju nešto vrjednije stvari, ponajviše potrošačka elektronika (76% ispitanika), a u prosjeku za plaćanje koristimo pet mjesečnih rata. Glavni motivi za plaćanje na rate su jednostavnost kupnje velikih iznosa (68%) te bolje kontroliranje mjesečnih troškova (57%). Od ukupno 27 banaka, 25 ih pruža usluge kartičnog poslovanja.

Gotovinu mijenjamo karticama i online bankarstvom

Gotovina gubi bitku s karticama i online bankarstvom. Jedno je istraživanje pokazalo kako bi čak 50 posto građana gotovinu rado zamijenilo karticama i elektronskim plaćanjem kada bi im se to omogućilo, a ponajviše za plaćanje u kafićima, restoranima, i pizzerijama (24%), na tržnicama (17) i za obrtničke i druge ‘sitne’ usluge u kući te za privatne usluge (13%). Pomami za kreditnim karticama ne treba se čuditi jer pogodnosti koje nude uistinu su velike. American Express®  karticu u Hrvatskoj ima više od 500.000 korisnika, omiljena je jer nudi mogućnost obročnog plaćanja do 24 rate bez kamata i naknada, a kupovati je moguće na preko 35.000 prodajnih mjesta partnera, uz brojne popuste i pogodnosti. Trenutačno ovu karticu možete dobiti bez troškova upisnine i članarine za prvu godinu korištenja, a sve pogodnosti učlanjenja potražite ovdje.

Još više savjeta kako kupovati pametno pročitajte u velikom vodiču Net.hr-a.


Telegram Studio

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s American Expressom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

Povratak na Net.hr