ŠTO OTKRIVA DOKUMENT?

PROCURIO NOVI PROGRAM RESTRUKTURIRANJA ULJANIKA: Težak je 694 milijuna eura, a u njemu ne sudjeluje samo država

Program restrukturiranja trebao bi biti ukupno težak 694 milijuna eura i ravnopravno se raspodijeliti na Republiku Hrvatsku i strateškog partnera, odnosno Uljanik

Nakon prigovora Europske komisije dopunjen je Program restrukturiranja za održivo poslovanje Uljanika. Riječ je o dokumentu kojeg su izrađivači pripremili za prezentaciju u Vladi i s kojim će se kasnije zajednički ići prema Bruxellesu.

Njegov sažetak objavio je Glas Istre, a prema njemu vidljivo je da bi Program restrukturiranja trebao biti ukupno težak 694 milijuna eura i da bi taj financijski kolač bio ravnopravno raspodijeljen na Republiku Hrvatsku i strateškog partnera, odnosno vlastiti doprinos samog Društva u odnosu 50:50. To znači da bi oba sudionika u proces restrukturiranja uložila po 347 milijuna eura.

Horvatova očekivanja

Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je pri posjetu Uljaniku kazao kako se očekuje nova inačica programa restrukturiranja koja će biti usklađena sa svim upitima i primjedbama iz Bruxellesa. “Kad utvrdimo da je taj plan usklađen s naputcima iz dosadašnje neslužbene komunikacije sa Europskom komisijom, odaslat ćemo ga onda i u službenoj formi u Bruxelles, a nakon toga zamoliti kolege iz direktorata koji prati zaštitu tržišnog natjecanja da što prije dobijemo verifikaciju programa ili eventualna dodatna pitanja na koja će trebati dati odgovor”, kazao je Horvat.

Naime, prema informacijama Novog lista, objavljenim prije nekoliko tjedana Bruxelles je prigovorio da je plan restrukturiranja loš i neprihvatljiv te su na 20 stranica dali i sugestije što bi trebalo učiniti.

PLAN UPRAVE ULJANIKA MOGAO BI PROMIJENITI SVE: 3. maj bi se mogao izdvojiti iz Uljanik grupe

Što je EK zamjerila?

Iz Bruxellesa su tada poručili kako država snosi 50 posto troškova restrukturiranja, a ne 60 posto kako su to iz Uljanika tvrdili. Isti dio pritom trebao je otpasti na samo brodogradilište, odnosno strateškog partnera. Također iz EK su poručili kako nije vidljivo restrukturira li se samo Uljanik ili cijela Grupa.

BRUXELLES ĆE OD 3. MAJA TRAŽITI POVRAT SUBVENCIJE? ‘Od države više ne smiju tražiti ni kunu’

Riječki škver za Bruxelles je već završena priča, jer je njihovo restrukturiranje lani završeno. Stoga od države više ne smiju dobiti ni kunu. U realnosti, u riječkom brodogradilistu moći će završiti priča tek onda kada im iz Uljanika vrate onih 523 milijuna kuna, koliko je proteklih godina završilo s druge strane Učke.

Povratak na Net.hr