RUPA SVE VEĆA?

PROBLEMI S BANKAMA: ‘Proračunu prijeti minus od sedam milijardi kuna’

Izgubi li država u arbitraži s bankama vezanoj uz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju proračunu prijeti minus od sedam milijardi kuna koji bi onda utjecao na deficit i daljnje korake za usporavanje javnog duga, izjavio je saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker.

Proračunu prijeti minus od sedam milijardi kuna. Izjavio je to saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker za N1 pojašnjavajući da će se to dogoditi ako ishod spora s bankama zbog slučaja švicarac pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Washingtonu završi s negativnim. Zbog toga bi, ističe, država bankama morala platiti oko milijardu eura.

“Onda bi to utjecalo i na smjer proračuna, deficit i korake za usporavanje javnog duga”, kazao je Šuker analizirajući situaciju s proračunom. Inače za proračun koji bi se uskoro trebao naći i pred Saborom kaže da preslikava prethodnu godinu kao i svi proračuni.

Premali da bismo postavljali pravila igre

“Bez određenih reformi ne možete značajnije utjecati niti na prihodovnu niti na rashodovnu stranu, ali možete pokazati određene smjerove. Mislim da se oni u ovom proračunu prepoznaju”, rekao je Šuker dodajući kako je siguran da će i Most podržati predloženi financijski dokument. Osvrćući se na posljednje Moody’sovo rušenje kreditnog rejtinga Hrvatske, Šuker je kazao kako je riječ o poruci te agencije i bivšoj i sadašnjoj vladi. Ističe da smo mali i da “ovako mali kakvi jesmo, igramo utakmicu po pravilima koja su najavljena”, jer nismo Amerika.

“Prve reforme će možda biti bolne”

Prema Šukerovim riječima, prve zakonske promjene koje će imati utjecaj i na proračun u 2017. godini mogu se očekivati između svibnja i srpnja.

“Prve reforme će možda biti bolne, ali ako je cilj da se nešto napravi, onda moramo. Protekle četiri godine, ako je itko imao vjetar u leđa da nešto napravi, to je bila Kukuriku koalicija, međutim, nije to napravila. Politička klima je bila takva, i vladajuća većina je imala čvrstu većinu što se tiče broja glasova, i bilo je to lakše napraviti. Kad pogledate strukturu prije pet godina i sada, nije se bitno ništa u rashodima promijenilo”, kazao je Šuker.

BOŽO PETROV OPOVRGNUO NAPISE: Otkrio razlog zbog kojeg će Most ipak podržati proračun

ANALITIČARI NISU IZNENAĐENI PADOM REJTINGA: ‘Proračun pokazuje da Vlada nije spremna za reforme’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr