‘Limit od 12 posto kamate za kredite je lihvarenje koje treba iskorijeniti’

‘Privatnik ima pravo platiti vrhunskog menadžera isto kao što Messija plaća Barcelona, a uvođenjem ove mjere moglo bi doći do bijega posla i ljudi u manje restriktivna okruženja poput Dalekog istoka ili Amerike’.

Kazao je to sinoć u HRT-ovoj Govornici direktor HUB-a Zoran Bohaček osvrnuvši se na najavu ministra financija Slavka Linića kako banke više neće moći dijeliti bonuse koji su veći od četvrtine ukupnih primitaka.

Odgođenu isplatu bonusa smatra, pak, dobrom mjerom kojom bi se izbjeglo nagrađivanje loših odluka, odnosno onih odluka čije dalekosežne posljedice u datom trenutku nisu vidljive.

Bohaček je ocijenio i kako se banke ne mogu izlagati prevelikim rizicima kada se govori o ulaganjima u gospodarstvo, no ističe kako likvidnosti ima dovoljno i da banke jedva čekaju dobre projekte da u njih ulože.

Po pitanju ograničavanja kamatnih stopa, kazao je kako je HUB već uputio prijedlog Liniću da se formira radna skupina koja će napraviti novi zakon o kamatama. “Trenutna situacija je loša. Limit od 12 posto za stambene kredite je lihvarenje i to treba iskorijeniti, no ne na umjetne načine”, kazao je.

Tomislav Ćorić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta ovu je mjeru nazvao populističkom jer se njome želi stvoriti slika kako se Vlada bori protiv neodgovornog ponašanja banaka.

Povratak na Net.hr