ANALIZA MOODY'SA

PRIJETI NAM NOVA RECESIJA, A SVE OVISI O 3 SVJETSKE SILE: Jedna valuta mogla bi snažno ojačati, a to bi značilo katastrofu

‘Poslovna klima u cijelom svijetu je nevjerojatno krhka. Kompanije su na rubu i ako se u iduća trui mjeseca ne postigne dogovor između SAD i Kine, mislim da je globalna recesija vrlo izgledna’, smatra ekonomski analitičar Mark Zandi iz agencije Moody’s

Ako u iduća tri mjeseca Kina i SAD ne postignu trgovinski sporazum, svijet bi mogao iznova zakoračiti u globalnu recesiju, prenosi CNBC procjenu agencije Moody’s. Dodatni je uteg pitanje izlaska Velike Britanije iz Europske unije jer ako dođe do “tvrdog” Brexita, bez sporazuma, tada je posve izvjesno da će recesija pogoditi i Veliku Britaniju i Europsku uniju.

“Poslovna klima u cijelom svijetu je nevjerojatno krhka. Kompanije su na rubu, a ja mislim da je to zbog trgovinskog rata. Ako se ne postigne dogovor u iduća tri mjeseca, mislim da je globalna recesija vrlo izgledna”, izjavio je, kako prenosi Novac.hr, glavni ekonomist Moody’s Analyticsa Mark Zandi pripomenuvši da je samouvjerenost kompanija na najnižim razinama od globalne ekonomske krize prije deset godina.

HRVATSKI ANALITIČAR UPOZORIO – IZ SAD-a KREĆE NOVA GLOBALNA RECESIJA: ‘Takozvani križ ‘smrti’ samo je jedan od znakova’

Dođe li do ‘tvrdog’ Brexita, recesija je neminovna

Predstavnici SAD i Kine trebali bi se susresti ovoga tjedna, a ne uspiju li postići dogovor, smatra Zandi, to bi moglo dodatno narušiti već poljuljanu poslovnu klimu. Dogodi li se to, kompanije će vjerojatno smanjiti nova zapošljavanja, porast će nezaposlenost, potrošači izgubiti povjerenje u ekonomiju.

“Razlika između ekonomije rasta i one u recesiji je naprosto u povjerenju, povjerenju da će gospodarstvo biti u redu. Izgubite li to povjerenje, nijedna središnja banka ga neće vratiti”, upozorava Zandi.

Situaciju komplicira stanje u Europskoj uniji nad kojom se nadvila opasnost Brexita. Analitičar Zandi kaže kako su, prema njegovim subjektivnim procjenama, šanse za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora oko 33 posto. To se, kaže, doima kao “suviše realna opcija”.

“Dođe li do “tvrdog” Brexita, gospodarstvo UK i EU sigurno će ući u recesiju, a mislim da svjetska ekonomija neće puno zaostajati za njima. To bi također mogao biti pravi problem”, dodao je Zandi.

STIŽE NOVA GLOBALNA KRIZA, RECESIJA ĆE NAJBOLNIJE POGODITI EUROPU: ‘Sadašnjost je svijetla, ali budućnost će biti mračna’

Slabljenjem europske ekonomije ojačao bi dolar

Na znakove usporavanja rasta u nekoliko najvećih europskih ekonomija, koje sada prijete i gospodarstvima drugih zemalja diljem svijeta, upozorava i Frederic Neumann, direktor azijskih ekonomskih istraživanja u najvećoj britanskoj banci, HSBC-u. Gurne li Brexit Europu u recesiju, ističe Neumann, gospodarstva u razvoju, naročito ona azijska, mogla bi biti pogođena na dva načina.

Prvo, smanjit će se potreba za izvozom koju je predvodila upravo Europa, a drugo, slabija Europa utjecala bi na jačanje dolara, budući da će investitori tražiti sigurnija ulaganja.

“A snažni dolar nikada nije dobar za tržišta u razvoju”, upozorava Neumann.

SVIJETU PRIJETI NOVA EKONOMSKA KRIZA: ‘Pogodit će nas za dvije, tri godine, a ni iz prve još ništa nismo naučili’

Povratak na Net.hr