Radnici prijavili zamjenika NO-a za ‘dilanje’ poslovnih tajni

U Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (HANFA) jučer je upućena prijava protiv zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Petrokemije Ivana Majstrovića, koji opovrgava da je išta skrivio osim što je – emotivno reagirao.

Četiri radnička predstavnika u Nadzornog odbora Petrokemije prijavili su zamjenika NO-a Ivana Majstrovića zbog saznanja da je ‘e-mailom većem broju osoba dostavio povlaštene informacije, pa i poslovne tajne’.

Među primateljima ovih informacija je i istaknuti zagovaratelj hitne privatizacije Petrokemije Nenad Bakić, priopćio je Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

“Ovakva prepiska između jednog člana NO i jednog ili više dioničara izrijekom je zabranjena važećim zakonskim odredbama, kodeksima ponašanja i brojnim aktima Petrokemije. Gospodin Majstrović, kao i svi ostali članovi NO, potpisao je i izjavu kojom se obvezao čuvati podatke o kojima kao upućena osoba ima saznanja”, navode sindikalci.

‘I predsjednik NO-a Goran Kralj uključen je u prepisku’

Ističu kako po zakonu jedino Uprava ili osobe koje je Uprava za to ovlastila mogu dostavljati informacije značajne za dioničare, no jedino istovremeno. U sve je, kažu u EKN-u, uključen i predsjednik NO-a.

“Radnički su predstavnici zatražili izvanrednu sjednicu NO Petrokemije koju je predsjednik Goran Kralj sazvao i na kojoj se nastali problem pokušalo pospremiti pod tepih. Inače i predsjednik NO gospodin Kralj je od samog početka bio uključen u prepisku kojom su povlaštene informacije na nezakonit način postale dostupne nekolicini dioničara Petrokemije”, navode u priopćenju.

“Gospodin Majstrović nije od nikoga ovlašten odavati takve informacije, a pogotovo se to ne smije raditi u izravnoj prepisci s jednim od dioničara”, navode.

Neznanje ili namjera?

Ističu kako ih čudi Majstrovićevo ponašanje, budući da je pohađao posebne edukacije za članstvo u NO-ima, čime se često pohvalio pa se pitaju kako mu se mogao dogoditi ovaj potencijalno vrlo štetan propust, kako za dioničare, tako i za poslovanje i ugled tvrtke.

“Ne želimo nagađati o tome je li gospodin Bakić ili netko drugi mogao iskoristiti dobivene povlaštene informacije za manipulacije na tržištu dionica ili ne, ali ostaje činjenica da ih je dobio na nezakonit način i to od osobe koja nije ovlaštena za davanje tih informacija”, navode u priopćenju.

Ukoliko HANFA bude postupala sukladno zakonima RH moguće je i podnošenje kaznene prijave protiv Majstrovića, navode.

Majstrović: To je bila moja ishitrena, emocionalna reakcija

Majstrović opovrgava da je e-mail koji je poslao Bakiću sadržavao išta što se može definirati kao povlaštena informacija, kaže da nije bilo odavanja poslovne tajne te da je to bila prepiska mimo Uprave.

“Trebao sam prepustiti predsjedniku Uprave da sam odgovori g. Bakiću, ali ja sam to učinio u najboljoj namjeri. To jest bila malo emocionalna i ishitrena reakcija, ali samo zato što je u Bakićevom upitu bio mali milijun netočnih stvari kojima se blati Petrokemija”, kaže za Danas.hr.

“Bakić je na NO i na Upravu poslao podatke objavljene na nekom portalu, ne sjećam se kojem, o ispadanjima iz pogona. Tvrdilo se da je nastala šteta i da je izgubljeno 120 tona gnojiva. A ja sam u odgovoru napisao da je šteta tri do četiri puta manja i to je to”, tvrdi Majstrović.

Opovrgava da se zbivalo išta tajno, kao i da je išta zataškavano na sjednici NO-a. Osim što “svi u Petrokemiji znaju koliko što košta u pogonu”, odgovor na upit je proslijedio “predsjedniku Uprave, kojemu nije stigao Bakićev upit, i još dva-tri člana NO-a, a podatke su dobili i predstavnici drugih dioničara iz Erstea, ZaBa fonda te Ministarstvo gospodarstva”.

‘Bakić nije zaradio ni kune’

Ističe da “Bakić nije zaradio ni kune na tome”, kao da ni sam “nema tu nikakvog interesa, i tu sam jedan od rijetkih, jer sam uspješan poduzetnik već 19 godina i ostvarujem dobre profite”.

Naime, upitali smo ga kako mu se mogla dogoditi omaška, s obzirom da sindikati navode kako je pohađao brojne edukacije o članstvu u NO-ima.

“Istina je da sam prolazio edukacije, ali ja da njima kažem da su dva i dva četiri rekli bi da muljam. Trn sam u oku radnicima u NO-u zato što sam dirnuo u visinu njihovih povlaštenih plaća koje su veće od onih koje primaju pojedini šefovi službi”, navodi on.

Očekuje da će ga HANFA osloboditi sumnje, tim više što je i Bakić toj instituciji slao upite o Petrokemiji.

“Problem je u tome što je on to napravio, a to se ne smije. Možda je imao najbolje namjere, mi to ne znamo”, kaže Klaus. Ako se ne radi o povlaštenim informacijama, kaže Željko Klaus, predstavnik radnika u NO-u, “to treba reći HANFA. Mi mislimo da to jesu povlaštene informacije i zato smo o tome obavijestili nadležne”.

“Ako je slao i drugim dioničarima to je još tragičnije jer se zna kako se to radi – Uprava izvještava sve dioničare istovremeno”, zaključuje Klaus.

Ako su informacije povlaštene, odgovoran je i Bakić

Odgovor dioničara Bakića još uvijek očekujemo, za kojega je HANFA indirektno navela da snosi odgovornost u slučaju da nadležni zaključe da se uistinu radi o povlaštenim informacijama.

“Odgovornost za postupanje s povlaštenom informacijom na izdavatelju i na svakom onom tko (službenim ili neslužbenim putem) sazna takvu informaciju”, naveli su u odgovoru na naš upit.

O čemu se radilo doznat će se tek po završetku postupka, budući da “Agencija ne izvješćuje javnost o strankama i tijeku upravnih postupaka”. U odgovoru dodaju da kontinuirano nadziru postupanje sudionika na tržištu kapitala, te pri nadzoru u obzir uzimaju podatke kojima sami raspolažu, no i one iz drugih izvora – medijskih napisa, predstavki dostavljenih Agenciji i slično.

Razgovarali smo s predsjednikom NO-a Kraljem, koji je potvrdio da e-mailovi postoje, da ih je vidio, ali je opovrgnuo da je sam odgovoran za to.

“Nemam ništa protiv toga da to provjeri HANFA. Postoji zapisnik (sa sjednice NO-a, op.a.) kod nas koji se može provjeriti i ništa nije pospremljeno pod tepih. Vidio sam e-mailove, da”, kazao nam je.

Kad smo ga upitali zašto nije reagirao kad je vidio da se ti e-mailovi šalju, kazao je da on “ne nadzire druge kolege iz NO-a, nego rad Uprave”. Na primjedbu da bi reakcija bila primjerena budući da se, čini se, radi o potencijalno protuzakonitim i za tvrtku štetnom odavanju poslovnih tajni i povlaštenih informacija, on odgovara:

“To su nagađanja. Pitanje je jesu li informacije bile povlaštene. Neka to HANFA raščisti”. Ne vjeruje da će i sam biti prijavljen, bez obzira što je znao za e-mailove.

“Ja nikome nisam odavao povlaštene informacije, ne znam zašto bih bio prijavljen”, kazao je. Na pitanje o Majstrovićevoj sudbini kaže kako vjeruje da će ga HANFA istražiti, a sam ne planira ništa činiti po tom pitanju.

“Naravno da neću, to je pitanje pravosudnih organa i HANFA-e, ja se time ne bavim”, zaključuje Kralj u izjavi za Danas.hr.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr