STRAHUJU ZA BUDUĆNOST

PRIČA IZ HRVATSKE REALNOSTI: Do jučer su imali Šimu – jačeg od Popeya, a danas…

Umjesto da nađe spas u predstečajnoj nagodbi tvornica ribe Adria iz Zadra našla se u stečaju s ogromnim dugovima i radnicima bez kruha i budućnosti. Sada se samo nadaju da će mjerodavni napraviti uspješan stečajni plan kako bi sačuvali riboprerađivačku industriju.

Tvornica ribe Adria nekad je na tržištu sa svojim Šimom iz reklame bila zaista snažna kao Popey, danas 30 godina poslije je u stečaju s velikim dugovima i radnicima koji su ostali bez posla, piše HRT. Čak je i brend Eva prodan! Adria je prošla i predstečajnu nagodbu, no u njoj nije procvjetala niti je pronašla strateškog partnera, ali je zato policija tražila cijele ukradene pogone po županiji.

“Tko će me zaposliti s 57 godina?”

Navodi se kako je ukupan dug Adrie 208 milijuna kuna, međutim radnice tvrde da to nije istina te da je dug 82 milijuna i da može biti pokriven iz prodaje zemljišta. Time bi se trebali naplatiti vjerovnici koji se za dva tjedna spremaju krenuti po svoja potraživanja. Radnice će sada tek dobiti prvi novac nakon godinu dana, jer su sada završile na burzi. Njih 140 svakodnevno strahuje od budućnosti, jer kako jedna od njih kaže: “Tko će me zaposliti s 57 godina?”

Nadu im ulijevaju sindikalci u Udruzi ‘Solidarnost’. Apeliraju na mjerodavne da naprave uspješan stečajni plan kako bi sačuvali riboprerađivačku industriju, što bi trebalo biti svima u interesu, piše HRT. Možda bi tada bilo posla i za radnice koje danas nemaju ni za kruh.

HRT/Danas.hr

Povratak na Net.hr