Povećat ćemo neoporezivu osnovicu na 3.000 kn

Premijer Zoran Milanović otkrio je da posljednjih dana osim o referendumu, za čiji uspjeh ne brine, svu svoju energiju ulaže u planove kako Hrvatskoj osigurati rast gospodarstva. Kaže, bilo koja stopa rasta, u postojećim uvjetima, bit će veliki uspjeh. Potvrdio je rast PDV-a na 25 posto, ali ima i dobrih vijesti.

”Prvi put od rata Hrvatska će imati i nominalno i realno smanjenje proračuna. Bit će manji oko 5 milijardi kuna u odnosu na prošlu godinu. Vodimo računa o tome da budemo u stanju vraćati svoje dugove jer je to odgovorno ponašanje”, najavio je premijer Zoran Milanović u središnjem Dnevniku HRT-a. Potvrdio je da će se proračun dijelom puniti i povećanjem PDV-a sa 23 na 25 posto, ali i najavio kako će njegova vlada taj udar nastojati amortizirati s nekoliko mjera.

”Tu su prije svega međustope PDV-a na određene vrste proizvoda, a planiramo i povećanje neoporezivog dijela osnovice plaće na 3.000 kuna. Time bi onima koji zarađuju manje trebalo ostati nešto više novca”, rekao je Milanović.

Oštro je demantirao informacije da će vlada spiskati 6 milijuna eura na inozemne konzultante koji bi trebali otkriti gdje smo i na čemu smo. Naveo je da vlada na dubinsku analizu stanja planira izdvojiti 5 do 6 milijuna kuna i to putem javnog natječaja.

”Bude li na natječaju najbolja neka domaća tvrtka tim bolje. No, naša je želja zapravo izabrati grupaciju tvrtki koje bi zajedničkim naporom dali najkvalitetniju analizu. Time bismo ujedno izbjegli sumnje da se bilo kome htjelo pogodovati”, naveo je Milanović.

Povratak na Net.hr