POPELE SE NA VRH

POSLOVNE STRATEGIJE ŽENA KOJE SU POMELE SVOJE ŠEFOVE: ‘Naučiti raditi sa ser***ma jako je važno’

Danas uspješne žene do vrha nisu stizale tako lako. Nerijetko su ih kočili i sami nadređeni tražeći od njih da šute na sastancima, te ignorirajući njihov trud, rad i sposobnosti, piše Wall Street Journal.

Nije lako doći do vrha. Posebice kad si žena. Znaju to i mnoge današnje i bivše šefice uprava i menadžerice koje su se morale boriti sa svojim muškim kolegama kako bi uspjele. Njihovi su ih šefovi nerijetko omalovažavali i sprječavali im napredak no one su ih u tvrtkama pobijedile, a neke i – nadživjele!

1. Problem ignoriranja

Put do funkcije predsjednice uprave korporacije Xerox za Anne Mulcahy nije bio ni malo lagan.
Kako bi izgradila svoju karijeru morala je proći puno barijera, puno telefonskih poziva, puno odbijanja i jednog šefa koji je ignorirao njen uspjeh i tako ga kočio sve dok nije otišao iz tvrtke.

Kada se zaposlila u Xeroxu prisilila se da radi više i duže od svih ostalih i polučila je uspjeh no kada je trebala postati menadžer na temelju tog uspjeha rezultata nije bilo. Muškarci su uvijek bolje prolazili. No, u jednom trenutku otvorilo se mjesto menadžera u Maineu i Mulcahy se prijavila za poziciju.

Kada ju je tadašnji šef upitao znal i uopće gdje je Maine i zašto želi taj posao, ona mu je odlučno odgovorila: “Želim izazov”.

I njen je izazov urodio plodom. Nakon dvije godine Maine je postao jedna od najboljih podružnica, no njen tadašnji nadređeni ignorirao je njen uspjeh i sa sobom u Boston povukao sve menadžere osim nje. Ona ej promaknuta tek kada je on otišao. “Naučiti raditi sa seronjama jako je važno. A važnije je nadživjeti ih u tvrtki”, zaključila je kasnije danas uspješna partnerica Xeroxa.

Anne Mulcahy (lijevo)
Anne Mulcahy (lijevo)Foto: Mike Coppola/AFP

2. Kad šef traži da šutiš

Carol Bartz, bivša predsjednica Uprave tvrtke Autodesk Inc. i Yahoo Inc., ispričala je kako je tijekom svog radnog vijeka radila “pod čizmom” jednog šefa koji je od nje tražio da šuti na sastancima koje je on vodio.

“Nije želio čuti što ja imam za reći jer sam vjerojatno bila u pravu. Zaklela sam se da to neću raditi i neću nikada zaboraviti kako sam se tada osjećala”, ispričala je Barc koja je kasnije, svjedoče njeni životni rezultati, daleko dogurala.

Carol Bartz
Carol BartzFoto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

3. Kad si ti šef, a radnici ti zvižde

Neke žene direktori tvrtki razvile su pametnu taktiku kako bi ih muške kolege prihvatile na početku karijere i na taj način stvorile temelje za kasniji uspeh.
Mary Barra je to učinil 1983, trideset godina prije no što će postati prva žena šefica Uprave u General Motorsu.

Nakon što je diplomirala elektrotehniku na institutu u vlasništvu kompanije, zaposlila se kao inženjer za kontrolu sustava u tvornici u Pontiac (Michigan). Kad god bi prošla pored radnika na sklapanju vozila, on je zviždao pri čemu joj je bilo vrlo neugodno. Jednom prilikom je stala ispred njega i upitala ga: “Što radiš?”.

“Pokušavam privući tvoju pažnju”, odgovorio je. Predložila mu je da joj jednostavno kaže “zdravo”. “A ja ću ti odgovoriti, umjesto da bez riječi projurim pored tebe”. Od tada više nije zviždao. Počeli su da se javljaju jedno drugom, a dobacivanja drugih radnika su također prestala.

Mary Barra
Mary BarraFoto: Slaven Vlasic

 

Povratak na Net.hr