BERBA U VRBANJI

POSLASTICA NA CIJENI, NO NEMA JE TKO BRATI: ‘Da je mlađih berača išlo bi brže, a tko hoće radit da se i zaradit’

Berba začinske paprike ove je godine počela dva tjedna. Kvaliteta joj je vrhunska, no urod je nešto manji. No, njena cjena zna doseći vrtoglavih 150 kun apo kilogramu pa na njoj mogu zaraditi i oni koji je sade i oni koji je beru.

Začinsku papriku godinama sade i na obiteljskom gospodarstvu Marić u Vrbanji gdje 20 berača trenutno beru čak milijun grmova slatke i ljute paprike.

SLAVONCI VAPE ZA RADNOM SNAGOM, AL’ DO RADNIKA NIKAKO: ‘Puno ih se javi i onda ne dođu, a nudim i mogućnost stalnog zaposlenja’

“Kvaliteta će biti izvanredna ove godine, samo što će biti urod možda čak i 50 posto manji nego lanjskih”, kaže Darko Marić, proizvođač začinske paprike.

“Ovdje bi trebalo biti oko 2 tone mljevene začinske paprike. Inače, ako je godina bila bolja, bilo bi nekih 4 tone”, dodaje Branimir Marić.

Unatoč slabijem urodu Marićevi neće dizati cijenu svoje paprike. Kod njih je kilogram 100 kuna. “Bit će mala zarada. Neće biti nešto spektakularno. Ali, eto, bitno da se pokrijemo i da opet, najvažnije da zadržimo naše mušterije”, komentira za Dnevnik.hr Darko.

No, zadržavanje kupaca nije jedini težak zadatak proizvođača paprike. Bore se oni i s pronalaskom radnika. “Teško je naći, stvarno. Mladih ljudi nema. Svi su otišli. Ovi stari nam beru. Bilo bi dobro da ih ima još. Brže bi išlo branje, ali na žalost nema”, kaže Branimir.

Među rijetkima koji nisu otišli, je mladi bračni par iz Gunje – Emina i Semir Drljo. “Ja sam već treću godinu u sezoni. Papriku beremo. Raimo od 4 mjeseca do 11. Od sadnje do berbe”, kaže Emina. Satnica je 20 kuna.

“Tko hoće raditi, može zaraditi. Što se tiče posla, tko hoće raditi uvijek posla može naći”, kaže Semir.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr