Crveni križ objavio kako će dijeliti pomoć

Hrvatski Crveni križ (HCK) dosad je za pomoć poplavljenim područjima prikupio oko 62 milijuna kuna, od čega 12 milijuna kuna prikupljenih putem donatorskog telefona planira podijeliti u obliku novčane pomoći dok će 50 milijuna kuna biti uloženo u materijalnu pomoć kroz tri programa koji će biti realizirani uz pomoć hrvatskih gospodarstvenika, najavljuje izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Kroz program “Miran san” građanima će se osigurati kreveti, madraci, pokrivala i jastuci potrebni za opremanje domova, u sklopu programa “Slavonska kuhinja” drveni elementi za kuhinje te dio električnih aparata, dok program “Školarac” predviđa nabavu knjiga za iduću školsku godinu i radne stolove.

“HCK je prikupio značajna sredstva koja želimo korisno upotrijebiti za normalizaciju života na poplavljenim područjima, a od Vlade očekujemo da jasno odredi kriterije tko treba pomoć”, izjavio je za Hinu Markt.

HCK je definirao programe i krenuo u njihovu realizaciju, te je od premijera Zorana Milanovića pismeno zatražio koordinaciju u distribuciji humanitarne pomoći kako se stvari ne bi preklapale i kako bi se maksimizirao učinak tog novca, kaže Markt.

Tristotinjak firmi ponudilo donacije

Radi što brže realizacije programa HCK je početkom lipnja objavio javni poziv tvrtkama o doniranju opreme za kuće na poplavljenim područjima, na koji se javilo tristotinjak tvrtki koje su donirale ili ponudile svoje proizvode.

U drugoj fazi HCK će tim tvrtkama pružiti mogućnost da se natječu za poslove, ako kvalitetom i cijenom budu zadovoljile propisane kriterije, pri čemu će se nastojati u posao uključiti što više poduzeća.

“Takve su stvari potrebne našim gospodarstvenicima u današnjoj teškoj situaciji, pa time želimo dati impuls hrvatskom gospodarstvu, da taj novac ostane u Hrvatskoj i ostvari određeni financijski učinak”, ističe Markt.

Donatorski telefon HCK-a i žiro-račun ostaju i dalje otvoreni za sve novčane donacije, a prikupljanje novca nastaviti će se i tijekom turističke sezone.

HCK je tako s jednim velikim trgovačkim lancem dogovorio tiskanje uplatnica od 5 kuna koje će građani moći uplatiti na blagajni za pomoć poplavljenim područjima, a slične oblike prikupljanja novca društva Crvenog križa planiraju organizirati na recepcijama hotela i kampova i drugim turističkim mjestima.

Najveća akcija od Domovinskog rata

Akcija pomoći stanovništvu poplavljenih područja u istočnoj Slavoniji bila je po opsegu i angažmanu volontera i djelatnika najveća akcija HCK-a nakon Domovinskog rata. Ljudi su, ističe Markt, dali svoj maksimum, bili su ponosni što su dio Crvenog križa, a rezultat je minimalni broj mrtvih i ozlijeđenih, nitko nije ostao gladan i žedan, dok je pomoć distribuirana na dnevnoj bazi.

Djelatnici i volonteri HCK-a su od početka poplave 17. svibnja bili foksirani na obavljanje svojih temeljnih djelatnosti – prikupljanje humanitarne pomoći i prehranu stradalog stanovništva, pa je tako podijeljeno skoro 70.000 toplih obroka i više od 120.000 suhih obroka. Odrađeno je ukupno 89.600 sati volonterskog rada, a svakoga dana na terenu je bilo angažirano 250 volontera.

HCK je odradio i veliki posao evidentiranja raseljenih osoba no taj će segment, kaže Markt, u budućnosti zahtijevati daleko odgovornije ponašanje pojedinaca koji su zahvaćeni katastrofom, jer o njihovu evidentiranju ovisi planiranje potreba.

Prema evidencijama HCK-a, dosad je registrirana 8.321 evakuirana osoba, no ta brojka nije konačna s obzirom na migracije ljudi, a procjene se kreću od 10.000 do 15.000 evakuiranih.

Povratak na Net.hr