Popisivanje stanovništva dovedeno u pitanje

Cijeli projekt, vrijedan 175 milijuna kuna, doveden je u pitanje nakon što
je tvrtka Narodne novine uložila žalbu na posao vrijedan 1,3 milijuna kuna. Žalili su se iako nitko od ponuđača nije ispunjavao sve tražene specifikacije papira.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je natječaj kojim je izabrana tiskara koja je trebala tiskati golemu količinu obrazaca potrebnih da bi se u Hrvatskoj proveo novi popis stanovništva. Time je prilično ugrožena mogućnost da će popis 2011. biti organiziran u planiranom roku, a to je 1. travnja, kada bi tisuće popisivača trebale započeti obilaziti kućanstva.

U Državnom zavodu za statistiku, premda sada na brzinu moraju organizirati novi natječaj, tvrde da bi sve ipak moglo biti u redu.

“Bez obzira na vremenski tjesnac, popis će početi kako je i bilo planirano, 1. travnja” tvrdi ravnatelj Zavoda, Ivan Kovač.

Natječaj je Zavod raspisao u listopadu 2010, a javilo se šest ponuđača. U prosincu su ponude otvorene i ubrzo je posao dobila tiskara Reprint. Problem je nastao kada se, na odluku DZS-a, žalio ponuđač – Narodne novine.

Nitko nema traženi papir

Žalbu zasnivaju na tvrdnji da, prema specifikaciji odabranog papira, Reprint nije zadovoljio tražene uvjete, a dobio je posao. Državna komisija očito je prihvatila tu žalbu i poništila natječaj. U DZS-u, pak, tvrde da su, kada su otvorili ponude, uvidjeli da ni jedan od šest ponuđača ne zadovoljava sve tražene specifikacije papira.

“Uzeli smo, stoga, od svih uzorke papira i provukli ih kroz skener i vidjeli da će i to biti prihvatljive kvalitete te da se obrasci mogu tiskati na takvom papiru” kažu u DZS-u. Nakon toga su, jednostavno, odlučili prihvatiti najpovoljniju (najjeftiniju) ponudu i posao je dobio Reprint. 


“Narodne novine su bile svjesne da ni njihov papir ne zadovoljava posve tražene standarde iz natječaja, no znali su da će žalbom moći srušiti natječaj”, kažu u Zavodu.

“I sada se zbog posla koji vrijedi 1,3 milijuna kuna ugrožava cijeli projekt popisa, vrijedan 175 milijuna kuna,” kaže ravnatelj Zavoda Kovač.

Priznaje da je Zavod u vremenskom tjesnacu te da će razmotriti mogućnosti koje dopušta Zakon o javnoj nabavi, a koji će značiti pravovremeno tiskanje obrazaca.

Brzi natječaji
“Treba nam žurno rješenje jer, ne izaberemo li u roku od tjedan dana novog tiskara, moglo bi biti kasno” upozorava Kovač.

U praksi, to bi značilo da bi projekt bio spašen odobri li se, primjerice, izravna ponuda ili pozivni natječaj, što je otprilike isto. No, kako je riječ o poslu koji vrijedi više od milijun kuna, neka Vladina institucija treba dati zeleno svjetlo Zavodu.

Nakon što konačno bude izabran tiskar, procjena je da za nabavu specifičnog papira treba 4 tjedna. Za tiskanje 2, a za distribuciju na terenu, gdje ih čeka vojska od 17.000 popisivača i kontrolora, još tjedan-dva.

“U vremenskom smo tjesnacu, a sve to zbog žalbe Narodnih novina koje su, eto, prije nekoliko dana dobile drugi, također vrijedan posao tiskanja popisnih materijala”, ljutiti su u Zavodu. Bude li popis ipak dovršen do 28. travnja, prvi rezultati bit će objavljeni do kraja lipnja.

Vezani članci:

arti-201101050390006
arti-201101240404006
arti-201101090009006

Povratak na Net.hr