Pokrene li se ovaj biznis, bit će osiguran velik broj radnih mjesta

Obnovljivi izvori energije danas predstavljaju biznis koji može osigurati velik broj radnih mjesta i postati ključno rješenje za izlazak iz krize. Iako je sve više ljudi u Hrvatskoj zainteresirano za projekte vezane uz njih, činjenica je da još uvijek većina gradova i općina u Lijepoj našoj nema jasne smjernice kako zaista iskoristiti ono što se nudi.

Koliko su lokalne zajednice spremne na korištenje obnovljivih izvora energije i kakav potencijal na tom području ima Istarska županija, bila je jedna od tema nedavno održanog regionalnog seminara.

Direktor Istarske razvojne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat istaknuo je da agencija sustavno radi na projektima obnovljivih izvora energije, spomenuvši i dva pilot-projekta koji se provode u dva labinska vrtića, piše Glas Istre.

Nepovratna sredstva u iznosu od 40 posto investicije

Poropat je istaknuo da je Grad Pula jedan od svjetlijih primjera koji radi na projektima obnovljivih izvora energije, a na natječaju Fonda za zaštitu okoliša dobio je i nepovratna sredstva u iznosu od 40 posto investicije za građane koji planiraju u svojim kućanstvima uvesti određeni sustav obnovljivih izbora energije.

Dekan pulske Visoke tehničko-poslovne škole Politehnika Luciano Delbianco rekao je da na razini Istre još uvijek nema strategije koja bi gradovima i općinama davala konkretne smjernice za korištenje i praćenje obnovljivih izvora energije.

Po njegovim riječima, ti izvori sve više postaju biznis, a ulaganje u energetiku dugoročno može osigurati velik broj novih radnih mjesta te postati jedno od ključnih rješenja za izlazak iz krize.

Cijeli članak pročitajte http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/u-energetici-prilika-za-otvaranje-radnih-mjesta–430650.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr