Poduzetnik objavio listu dužnika i propao

Vladimir Škopljanac pokušao je biti Linić prije Linića. Nije mu to pošlo za rukom. Taj je Kaštelanin, nagrađivani inovator, koji se ‘opekao’ kada je morao zatvoriti poduzeće s 21 zaposlenim jer ni sudom nije mogao naplatiti 780.000 kuna potraživanja, osmislio i prije šest godina i pokrenuo portal za naplatu potraživanja.

Taj je portal servis za naplatu potraživanja koji je imao oko 2.500 korisnika poduzetnika koji su bili prijavili pet milijuna kuna potraživanja, od čega je naplaćeno oko dva milijuna. Korištenje portala naplaćivalo bi se ako se potraživanje naplatilo i to dva posto od vrijednosti te naplate.

“To nije crna lista dužnika, nego se na tom portalu http://www.naplata.com može provjeriti partnere, a svaki korisnik ima svoj adresar partnera koji se aktivira ako neki od njih zapadne u financijske probleme.

Ali, ostao sam bez novca, nisam ga morao reklamirati, pa danas taj portal miruje, nema korisnika, još plaćam njegovo održavanje. Bio sam ga ponudio i Hrvatskoj gospodarskoj komori, Obrtničkoj komori, bivšoj i sadašnjoj Vladi. Ma, ako ih zanima, neka ga uzmu, besplatno, bez lipe, neka samo nekom koristi”, kaže Škopljanac za Slobodnu Dalmaciju.

Poduzetnici u očaju

Još su neki očajni poduzetnici koji nisu mogli naplatiti svoju robu i usluge objavljivali imena dužnika na internetu, nadajući se da će riješiti svoje probleme i promijeniti stvari. No, malo su koristi imali. Danas je planina neplaćenih računa u državi Hrvatskoj visoka 42 milijarde kuna, od čega je svaka druga kuna tog duga porezni dug.

Ministar financija Slavko Linić smatra kako je realno očekivati da se od te svote naplati 25,8 milijarda kuna, a najavio je objavu imena dužnika: 1,778.000 tvrtki, samostalaca, obrtnika i građana. Zbog toga će se promijeniti Opći porezni zakon, članak 8. koji poreznicima propisuje da su dužni kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom.

‘Neka se vidi tko duguje porez’

“Pitanje svih pitanja jest kako je moguće da se ne plaćaju obveze. Da 15-og ne platim PDV, mene bi zatvorili. Nemam ništa protiv objave imena tih dužnika. Dug je javni, pa neka i imena dužnika budu javna. Neka se vidi tko duguje porez. Nemam ništa protiv da se objave registri svih mogućih korisnika proračuna. Ali, važnije od toga duguju li i koliko Frane ili Mate jest pitanje tko je i zbog čega omogućio tom Frani da ne plati porez.

Hoće li i kako odgovarati za neodgovornost onaj državni službenik koji se nije pridržavao zakona i koji je omogućio Frani da 15 godina ne plaća poreze”, kaže Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora splitske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca.

Objavi li se popis dužnika na webu Ministarstva financija, debelo ćemo nadmašiti takve liste u Srbiji i Grčkoj.

Tako je Porezna uprava Srbije u siječnju ove godine prvi put izišla s crnom listom poreznih dužnika objavivši ih ukupno 300, po sto najvećih za tri kategorije: poduzeća, fizičke osobe i građane. Tako su se na stupu srama našla državna i komunalna poduzeća, bizismeni, bivši ministri…

Grčko ministarstvo financija pak je objavilo popis s oko 4000 imena najvećih dužnika koji duguju oko milijardu eura. Grčki su mediji komentirali da je velika vjerojatnost kako veći dio novca nikada neće ni biti naplaćen jer je dobar dio dužnika u zatvoru ili su im tvrtke bankrotirale.

Povratak na Net.hr