EKONOMIJA SPOREDNA

PLJUSKA INVESTITORA: ‘Dok se ratovalo tko je veći HDZ-ovac od Obuljen, promaknula nam je iznimno važna stvar’

Nova vlada, ali i saborski zastupnici pokazuju kako im je gosppodarstvo i dalje sporedna stvar. Tvrdi to Željko Kardum navodeći kako se i nadalje naspravlja o nevažnim stvarima dok nam iznozemni ulagači okreću leđa pa su nam tako povećali rizičnost duga.

Naglih i velikih promjena neće biti. Ustvrdio je to nakon sastavljanja Vlade i prvih pokazatelja smjera kojim ona ide ekonomski analitičar Hrvatske televizije Željko Kardum u emisiji Studio 4. Kardum je pohvalio Plenkovićev izbor ključnog “gospodarskog trojca” međutim kaže kako on sam za sebe ništa ne govori budući da se svi drugi političari oko njih u gospodarstvo razumiju tek na razini floskula.

“Trojac Zdravko Marić, Martina Dalić i Tomislav Čorić doista razumiju gospodarske probleme no to samo po sebi ne govori ništa. Pitanje je koliko i na koji način će oni moći djelovati, obzirom na odnos političkih snaga u Saboru. Velika većina saborskih zastupnika ne razumije ništa osim ekonomskih floskula, dio ih je povodljiv za samozvanim ekonomskim prorocima, a veliki dio uopće nije svjestan stanja u kojem se Hrvatska nalazi”, kaže Kardum.

Ministarstava više od Italije, a proračun kao u Milana

Pritom ističe ključni trenutak koji je Hrvatska propustila dok se u Saboru i medijima raspravljalo o nevažnim pitanjima. “Dok su oni raspravljali je li ministrica kulture veći HDZ-ovac od nekog drugog strani investitori su pokazali što o nama stvarno misle i rizičnost hrvatskog duga podigli na 226 ‘basis pointa’. Riječ je o premiji koju Hrvatska plaća na svoj dug i to u odnosu na referentnu njemačku stopu”, kazao je Kardum pritom ističući kako to govori o tom ekako nas ulagači vide.

“Možete li vjerovati da investitori manju premiju rizika od Hrvatske očekuju čak i na obveznice Srbije?! Od nas je gora jedino Rusija, ali ona je pod sankcijama i u ratu u Siriji i Turska nakon pokušaja vojnog udara”, pojasnio je.

Nije mu jasno zašto Hrvatska treba 20 ministara – kojih dvostruko veća Švicarska ima sedam, a Italija, Njemačka i Francuska – 16. Kardum je podsjetio i da Hrvatska ima manji budžet od Milana.

DRAMATIČNO UPOZORENJE ULAGAČIMA KOJE ĆE NAS POTRESTI: ‘Prodajte hrvatske i kupite srpske vrijednosnice’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr