TEŠKA GRKOBOLJA

PANIKA: Njemačka ionako već posjeduje većinu grčkog gospodarstva

Aktualna grčka drama mogla bi najviše uznemiriti Njemačku, jer su proteklih deset godina upravo tamošnje kompanije investirale u poslove u Grčkoj više nego iz ijedne druge države.

Od 2005. godine naovamo ukupne njemačke investicije u Grčkoj dosegle su 8,7 milijardi eura. Slijede Italija s 5,6 i Francuska s 5,1 milijardom uloženih eura, dok je četvrti po visini ulaganja u Grčku Cipar s 3,6 milijardi eura.  Među dvanaest zemalja koje su najviše investirale u Grčku nema, recimo, Kine, iako se ranije govorilo da bi u jeku grčkog “stezanja remena” upravo Kina mogla značajnije ući na grčko tržište. Zasad je malo naznaka da bi se to moglo dogoditi, barem na razini kompanija.

Što se tiče sektora u koje su stranci najviše ulagali u Grčkoj, prednjače telekomunkacije s 12,6 milijardi eura. Slijedi financijski sektor s 9,3 uloženih milijardi eura, te prometni s 5 milijardi eura. Ostali sektori zabilježili su investicije manje od 2 milijarde eura.

U telekomunikacijskom sektoru najveći posao dosad je bila prodaja 10-postotnog udjela grčkog nacionalnog operatera Deutsche Telekomu. To je njemačko ulaganje iz 2011. godine bilo teško 585 milijuna dolara. Taj je posao ujedno bio dijelom privatizacijskog plana kojim se željelo smanjiti 330 milijardi eura težak grčki dug.

No, grčka je ekonomija zašla u slijepu ulicu bez izgleda da se iz nje tako skoro izvuče. O tome govori i podatak da su strane akvizicije ove godine do sada iznosile tek 10 milijuna dolara. Za usporedbu, prošle su godine dosegle 4 milijarde dolara.

 

Povratak na Net.hr