Pale su im plaće 30-40 posto, ali i dalje žive jako dobro

Hrvatskim menadžerima plaće su u ovih šest godina pale od 30 do 40 posto. Ili, kako nam je to objasnio Dragan Munjiza, konzultant i poduzetnik, iza kojeg su godine uspješnoga menadžerskog staža u najvećim hrvatskim kompanijama, danas stvari stoje tako da strane kompanije izvršnim direktorima u Hrvatskoj nude neto plaće od 8.000 do 12.000 kuna.

Prije krize, trgovački su se putnici vrijeđali ako im se nudilo manje od 10.000 do 12.000 neto plaće. Ti su putnici danas spremni raditi za upola manje novca, samo da se radi, opisuje situaciju za Slobodnu Dalmaciju Dragan Munjiza.

Automobili, dodaci…

Slobodna je sa servisa MojaPlaća, portala mojposao.net, dobila podatke prema kojima prosječna neto plaća za top menadžment u Hrvatskoj iznosi 11.676 kuna, što je 118 posto više od prosječne hrvatske plaće. S bonusima i nagradama, neto plaća menadžera iznosi 12.188 kuna. Prosječna plaća srednjeg i nižeg menadžmenta iznosi 7.155 kuna.

U usporedbi s lanjskim podacima, te brojke svjedoče da je klizanje menadžerskih plaća nastavljeno jer je lani prosječna neto plaća menadžera bila 11.815 kuna, a 15.991 kunu s bonusima i nagradama, dok je 7.230 kuna bila prosječna plaća nižih i srednjih menadžera.

“Danas su menadžeri u manjim tvrtkama, koji su prije zarađivali od 12.000 do 16.000 kuna, spremni raditi za plaće od 8.000 do 10.000 kuna, a menadžeri koji su zarađivali od 18.000 do 23.000 kuna u srednje velikim tvrtkama prije krize, sada prihvaćaju posao i za 13.000 do 14.000 kuna neto plaće. Ima i iznimaka, u malobrojnim, ogromnim kompanijama na našem tržištu, članovima uprava isplaćuju se neto plaće što s bonusima mjesečno iznose od 100.000 do 200.000 kuna” kaže Munjiza.

Kad je počela kriza za koju nitko nije očekivao da će ovoliko žestoko i dugo trajati, vlasnici tvrtki i nadzorni odbori nastojali su motivirati menadžere kojih je u Hrvatskoj oko 20.000, tako da su im smanjili fiksne dijelove plaća i po 20 posto i povećali varijabilni dio plaća. A taj varijabilni dio, dakako, ovisi o učinku i izvedbi menadžera.

Bonusi za efikasnost

“Bonuse je jednostavno bilo nemoguće postići, jer menadžeri nisu svemogući ako je tržište pogođeno krizom. Uz taj val smanjenja plaća”, govori Munjiza, bio je još jedan val smanjenja kada su uprave dobivale bonuse za što veću efikasnost. U prijevodu, za smanjenje broja zaposlenih, njihovih plaća i troškova. Oni koji su to bili spremi raditi, dobivali su bonuse, tako da baš i nisu svi loše prošli u krizi.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca Slobodnoj su poručili da su plaće uglavnom poslovna tajna. Plaće menadžera ovise o industriji, veličini i uspješnosti kompanije, kao i poziciji menadžera jer kompanije u pravilu imaju nekoliko razina menadžmenta. U privatnom sektoru uobičajeno je da se ukupna nagrada menadžerima veže uz rezultate rada pa je jedan dio plaće fiksan, a drugi se isplaćuje kao bonus koji je varijabilan i ovisni o rezultatima i realizaciji unaprijed dogovorenih ciljeva.

Povratak na Net.hr