PAD NRS-a

PADAJU KAMATE ZA KREDITE: Neki od vas prve promjene mogli bi vidjeti već u srpnju, evo o čemu se radi

Hrvatski građani koji imaju kredite od srpnja mogu očekivati nešto niže kamate za njih. No, to nije sve, kako sada stvari stoje te kamate bi još mogle padati

Hrvatska udruga banaka objavila je novi izračun Nacionalne referentne stope prosječnog troška financiranja hrvatskog bankovnog sektora (NRS) koju dio banaka u Hrvatskoj koristi kao promjenjiv parametar na postojeće i nove kredite građanima. Prema tom izračunu ta stopa je za prvo tromjesečje u 2018. pala za o,1 bod kad su u pitanju kune i 0,2 posto kad su u pitanju euri.

“Vrijednosti novih stopa su za 12-mjesečni NRS1: 0,66% (HRK) odnosno 0,73% (EUR); za 12-mjesečni NRS2: 0,48% (HRK), 0,65% (EUR) i za 12-mjesečni NRS3: 0,57% (HRK), 0,82% (EUR)”, stoji u priopćenju HUB-a.

U HUB-u ističu kako će najnovija promjena kod kredita banaka koje primjenjuju NRS biti vidljiva na anuitetima koji dospijevaju u srpnju ove godine, a banke će o tome ranije izvijestiti klijente.

Također navode kako je od početka primjene do danas NRS je kontinuirano u padu. “Kamatne stope na kredite kod kojih se, primjerice, primjenjuje 12M NRS umanjene su u posljednje četiri godine između 1,62 i 2,33 postotna boda za kredite u kunama te između 2,20 i 2,52 postotnih bodova za kredite u eurima”, dodaju ističući kako se i u daljnjim mjesecima ima mali prostor za nastavak pada.

Nacionalna referentna kamatna stopa koristi se u skladu s čl. 11a Zakona o potrošačkom kreditiranju. S obzirom na to da u Hrvatskoj nije postojala adekvatna referentna kamatna stopa koja bi u skladu s navedenim Zakonom mogla biti primjenjivana jednako kao i međunarodne referentne stope (EURIBOR), Hrvatska udruga banaka (HUB) je izračunava od 2012., koristeći isključivo javno objavljene podatke Hrvatske narodne banke.

Pojednostavljeno, NRS je ukupan iznos koji su banke isplatile kao kamate na depozite podijeljen s prosječnim iznosom tih depozita. Izračunava se za razne valute, vrste depozita i rok – tromjesečni NRS (3M NRS) je iznos isplaćen u tri mjeseca podijeljen s tromjesečnim prosječnim stanjem, a isto tako i šestomjesečni (6M NRS) i dvanaestomjesečni (12M NRS). Brojka iza NRS-a označava računa li se stopa gledajući samo depozite fizičkih osoba (NRS1), uz njih i depozite nefinancijskog sektora (NRS2), ili uključuje i depozite financijskog sektora (NRS3), odnosno depozite svih pravnih i fizičkih osoba, pojašnjavaju iz HUB-a.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr