Ovo je gadan problem: Masovno odustaju od Hrvatske!

Hrvatska je kao članica EU uvela oporezivanje prijevoza autobusima, a lani je isto to učinila i Slovenija. Razlika je u tome što su se domaće vlasti odlučile na maksimalnih 25 posto. Slovenci, pak, imaju stopu od 9,5 posto.

Od 20 autoprijevoznika, njih šest ove godine ne dovodi goste u Hrvatsku. Zaključak je to priče koju je Novom listu ispričala Tatjana Pašč iz crikveničke turistčke agencije Via Mea, a odnosi se na uvođenje PDV-a na prijevoz po kilometru za autobusere iz zemalja Europske unije koji rade ture po Hrvatskoj.

Naime, još jedan udarac konkurentnosti hrvatske turističke ponude, koji je stigao s uvođenjem najviše stope PDV-a, već je u ovoj godini doveo do smanjenog prometa putnika prema našoj zemlji koja i dalje, posebice u pred i posezoni, najviše gostiju ima upravo u autobusnom segmentu.

Porezno ‘deranje’

Pred hrvatskim je turističkim djelatnicima i najveći njemački, a i jedan od europskih turističkih sajmova specijaliziranih za autobusere – RDA u Kölnu. Nažalost o ovakvom poreznom ‘deranju’ ondje bi se prema nekim najavama trebalo govoriti, što svakako ne predstavlja Hrvatsku u pozitivnom svjetlu.

Naime, Hrvatska je kao članica EU uvela oporezivanje prijevoza autobusima, a lani je isto to učinila i Slovenija. Razlika je u tome što su se domaće vlasti odlučile na maksimalnih 25 posto. Slovenci, pak, imaju stopu od 9,5 posto.

Isto tako, male autoprijevoznike koji čine većinu na primjerice najvažnijem hrvatskom emitivnom tržištu – u Njemačkoj, odbija i doista komplicirana procedura prijave. Autobuseri moraju imati porezni broj, poreznog savjetnika, a PDV Poreznoj upravi moraju prijavljivati svaki mjesec, umjesto jednom godišnje.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Cak-trecina-autobusera-odustala-od-Hrvatske-zbog-obracuna-PDV-a

Povratak na Net.hr