STRUCNJACI O SAVJETIMA S IFO INSTITUTA 'Ovo izgleda kao da se probudite iz nocne more i ugledate yes I can'

Reindustrijalizacija, odrzivi rast, nova radna mjesta temeljena na znanju i inovacijama, veca pozornost geostrateskom polozaju Hrvatske kao novim vratima EU-a, potpora novoj poljoprivrednoj proizvodnji temeljem koje bi od uvoznice Hrvatska trebala postati izvoznica hrane, posvecenost energetici i aktivnija uloga sredisnje banke u potpori gospodarskoj politici.

To su dijelovi okvira gospodarskog programa HDZ-a koji je u izradi do svibnja, a djelomicno je predstavljen u ponedjeljka u Zagrebu.

Detalje programa nije zelio javnosti otkrivati ni Hans Werner Sinn, predsjednik munchenskog IFO instituta koji sudjeluje u stvaranju programa HDZ-a, no ono sto je porucio u intervjuima je da su reforme bolne i da se dugo cekaju ucinci, te da nas javni sektor nije prevelik.

Sto o programu kazu nasi strucnjaci?

Dr. Guste Santini kaze da sve receno mi znamo.

“Nama stranci trebaju doci kazati da ce reforme biti bolne i da cemo dugo cekati rezultate, da nismo koristili komparativne prednosti. Pa, jadranska orijentacija ne postoji jos od Venecije. Dobro je da su nam iz inozemstva porucili da nas nece spasiti novac iz europskih fondova, sto nam stalno ponavljaju iz Vlade, nego da trebamo imati nacionalni konsenzus oko onog sto zelimo i u tom smislu podrzavam predsjednicu koja zeli da bez obzira na politicko opredjeljenje idemo u jednom smjeru”, kaze Santini za Slobodnu Dalmaciju.

Misljenja je da bez redefiniranja lokalne uprave i samouprave na 60 opcina i gradova s cetiri do pet zupanija ne mozemo napraviti iskorak.

“Meni ovo izgleda kao da se probudite iz nocne more i netko vam pruzi novine u kojima pise ‘yes I can’. Sve strategije su slicne pa i jednake, nije problem u strategijama, nego u tome kako ih operativno provesti. Mi se trebamo uhvatiti za tri, maksimalno pet stvari i oduciti da cemo ih provesti u pet godina i onda ne odustajati kada se nesto poremeti”, istice dr. Ante Babic, koji naglasava da u Hrvatskoj gubimo previse vremena i stojimo u mjestu. Tvrdi da je sve bolje od onog sto mi radimo.

I Zdeslav Santic, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, kaze da tajni nema. Misljenja je da u kratkom roku mozemo administrativnim potezima otkloniti barijere u nekim sektorima poput turizma i transporta, a o poboljsanju poslovne klime mozemo govoriti tek nakon temeljitog preustroja zemlje, smanjenja poreznih stopa i opterecenja gospodarstva i privlacenja stranih investicija.

Povratak na Net.hr