Ostao bez posla, a danas za njega radi stotinu ljudi

Da mu se nakon 12 godina nije dogodio poslovni slom, poduzetnik iz Pitomače možda danas ne bi bio tako uspješan.

2.5.2012.
14:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Spider grupa iz Pitomače vodeći je regionalni proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja te proizvoda na bazi ljekovitog bilja. Glavna im je uzdanica kamilica, čak 95 posto proizvodnje, koja se upravo u svibnju skida s polja, ostalo su menta, melisa i druge vrste.

Najznačajniji su svjetski proizvođači kamilice Egipat i Argentina. Ostalo se ljekovito bilje proizvodi uzgaja ili sakuplja iz prirode u simboličnim količinama, tako da je kamilica jedini ozbiljniji biznis s ljekovitim biljem u Hrvatskoj.Od 1996., kada su vlasnici Spidera - obitelj Nemčević - krenuli u biznis s ljekovitim biljem, grupacija je narasla na pet tvrtki s oko 50 milijuna kuna godišnjeg prihoda, 100 zaposlenih, sa sezoncima i više, te 30 kooperanata.

Predsjednik Uprave Nikola Nemčević radeći 12 godina u duhanskom biznisu, Duhanproduktu i Viržiniji, uspostavio je kontakte s kooperantima i upoznao se sa svijetom ljekovitog bilja. No Spider grupe danas možda ne bi bilo da se nije dogodila smjena Uprave Viržinije, nakon čega se Nemčević našao na cesti i godinu dana bio bez posla.

Nemčevići su 2005. počeli proizvodnju čaja s vlastitim brendom u tvrtki Herbarium, a značajnija proizvodnja krenula je 2008. kada su počeli raditi za Cedevitu, Podravku i JGL, čije robne marke proizvodi njihova tvrtka Herbarium. Formalno Spider grupa postoji od 2011. kada su proveli restrukturiranje i podjelu poslova vlastitog uzgoja (Biofarma), kooperativnog uzgoja (Đolta), prerade ljekovitog bilja (Jan-Spider) i opremanja čajeva (Herbarium).

Kupci Teekane i Twinnigs

Prerađuju oko 40 posto svoje sirovine, a uvoze 60 posto, potom je prerade, blendaju i izvoze. Glavni inozemni kupci njihovih čajeva su poznate tvornice čajeva Teekane, Twinnigs, Alkaloid, Mariborske lekarne i Vispak, kaže Nikola Nemčević za novi broj mjesečnika Banka.

Nemčević kaže da je Hrvatska značajan proizvođač kamilice, poznatija je po kvaliteti nego po količini, a postala je i svjetski brend. Prema mišljenju kupaca, najvećih europskih tvornica čajeva, hrvatska je kamilica najkvalitetnija na svijetu.

"Najznačajniji su svjetski proizvođači kamilice Egipat i Argentina. Ostalo se ljekovito bilje proizvodi uzgaja ili sakuplja iz prirode u simboličnim količinama, tako da je kamilica jedini ozbiljniji biznis s ljekovitim biljem u Hrvatskoj", kaže vlasnik Spidera.

Nemčević kaže da Hrvatska ima veliki potencijal za uzgoj ljekovitog bilja, ali kroz osmišljenu agrarnu politiku (zadržavanjem razine poticaja, rajonizacija uzgoja ljekovitog bilja, posebno ekološkog), jer se ono kao sirovina za čajeve može prodati na europskom i svjetskom tržištu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali