Osniva se 'odred' za porezne prijevare, već su neki na meti

Novi će ured imati 26 djelatnika i pružat će stručnu pomoć u analitičkom i operativnom smislu tijelima kaznenog progona u otkrivanju kaznenih djela povezanih s gospodarskim kriminalitetom i utajama poreza. Već se intenzivno radi na desetak slučajeva velikih poreznih prijevara u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da se godišnje u Hrvatskoj utaji oko sedam milijardi kuna poreza.

Novi odjel Ministarstva financija

Zbog toga je Vlada usvojila Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija, koji donosi izmjene i dopune u užem dijelu Ministarstva financija i Carinske uprave u njegovu sastavu. U okviru užeg dijela Ministarstva tako će se ustrojiti Samostalni sektor za sprječavanje i otkrivanje poreznih prijevara, koji je pod izravnom nadležnosti ministra financija, kojemu je direktno odgovoran. U njemu bi se ustrojile 3 službe – za otkrivanje organiziranih poreznih prijevara, za provjeru imovine fizičkih osoba i poreznih dužnika te za suradnju s tijelima kaznenog progona, piše Glas Slavonije.

Cilj je spriječiti i otkriti porezne prijevare i kaznena djela rizičnih poreznih obveznika koji sudjeluju u organiziranim poreznim prijevarama s posljedicom velikih poreznih utaja (osobito u međunarodnim prijevarama iz područja PDV-a), fizičkih osoba koje posjeduju imovinu značajne vrijednosti koju su stekle na nezakonit način te imovinu poreznih dužnika koja je s ciljem onemogućivanja naplate duga prenesena na druge osobe.

Razmjenjivat će se podaci i sa sličnim tijelima EU

Novi će ured imati 26 djelatnika i pružat će stručnu pomoć u analitičkom i operativnom smislu tijelima kaznenog progona u otkrivanju kaznenih djela povezanih s gospodarskim kriminalitetom i utajama poreza. Također, razmjenjivali bi se podaci i dokumentacija sa sličnim tijelima drugih zemalja Europske unije, kao i drugim stranim administracijama.

Oni već intenzivno rade na desetak slučajeva velikih poreznih prijevara u Hrvatskoj.

http://www.glas-slavonije.hr/253091/1/Drzava-osniva-odred-za-lov-na-utajivace-poreza

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr