Kad nestane keša

OSIM PLAĆANJA PROVIZIJE… ‘Dovode nas u zabludu i tjeraju dizati više novca na bankomatima!’

Dizanje gotovine na bankomatima drugih banaka nikad nije uputno, no jedna čitateljica Slobodne Dalmacije bila je prisiljena dizati daleko više no što je htjela, a pritom, tvrdi, i plaćati nemalu proviziju.

Čitateljica Slobodne Dalmacije požalila se kako Hrvatska poštanska banka dovodi ljude u zabludu i tjera ih da dižu veće iznose no što trebaju.

ČUVAJTE SE BANKOMATA! Otkrio kako je jednostavno prevariti i pokrasti ljude, posebno turiste

“Ljetujem u Marušićima i često mi se zna dogoditi da ostanem bez “keša”, a ne primaju svugdje karticu. Bankomat na koji sam “osuđena”, ako ne namjeravam potegnuti do Omiša ili Baške Vode, jest onaj Hrvatske poštanske banke koji se nalazi u Mimicama, pokraj tamošnjeg prodajnog centra.

Kad sam prvi put otišla podignuti gotovinu, bila sam u nevjerici. Na displeju bankomata je kao najniži iznos bio naveden onaj od 800 kuna. Nisam znala imam li uopće toliko na računu! Sljedeća svota je bila 1200, pa 1600 kuna, i sve tako do 4000 kuna ” kaže čitateljica.

‘Navučeni’ na veće iznose

Nakon što je podigla 800 kuna, požalila se prijateljima, kojima se, kaže, dogodilo isto, odnosno bankomat ih je “navukao” na podizanje većih novčanih iznosa…

“U slučaju da pričekate koju minutu, pokazat će vam se natpis “ostali iznosi”. Zašto bi to, međutim, ljudi morali znati? Na bankomatima banke čija sam klijentica “ostali iznosi” se pokažu čim ukucate “isplata”. Mislim da se na ovaj način ljude dovodi u zabludu. Namjerno ili ne, ne znam, no smatrala sam da nije na odmet upozoriti potrošače” smatra.

Hrvatska poštanska banka (HPB ističe kako su ti iznosi oni koji se najčešće dižu u turističkim mjestima.

“Na temelju prethodne analize utvrđen je prosječan iznos isplate na bankomatima ove vrste, kao i iznos koji se najčešće podiže u turističkim mjestima. Na taj je način definiran iznos koji se automatski nudi na ekranu bankomata, dok se ostali iznosi mogu zatražiti nakon odabira opcije “ostali iznosi”, a najniža svota koju je moguće podići je 200 kuna” poručuju iz HPB-a i dodaju kako je riječ o bankomatskoj mreži koju je ovabanka razvila u suradnji s internacionalnom tvrtkom First Data.

A naknada?

HPB tvrdi da naknadu klijentima drugih banaka ne naplaćuje, čitateljica tvrdi suprotno.

“Hrvatska poštanska banka ne naplaćuje naknadu klijentima druge banke za isplate na HPB bankomatima, kao ni svojim klijentima” odgovorili su iz HNB-a.

Čitateljica tvrdi da to jednostavno nije točno, jer je njezinu suprugu na 400 kuna gotovine zaračunato 15 kuna naknade, što se vidi iz bankovnog izlista.

Povratak na Net.hr