PROBLEM S NAMETOM

OPSKRBLJIVAČI STRUJE NUDE VLADI: ‘Naš prijedlog ublažio bi financijski udar za potrošače’

Opskrbljivači električnom energijom ne žele preuzeti teret poskupljenja struje, već za Vladu imaju drugi prijedlog – postupno povećanje cijena u iduće dvije godine, piše Dnevnik.hr.

Naknada za poticanje proizvodnje obnovljivih izvora energije, zbog koje bi trebala rasti cijena struje, sada iznosi tri i pol lipe, a nakon predviđenog poskupljenja trebala bi iznositi 12 lipa po kilovat satu. Za kućanstvo koje godišnje troši tri tisuće kilovat sati bilo bi to poskupljenje od 450 kuna s PDV-om.

No, opskrbljivači predlažu da se cijena od Nove godine ne podigne na 12 već na šest lipa, a da za dvije godine “skoči” do 9 lipa. Predsjednik Uprave RWE energije Zoran Miliša kaže kako bi se na taj način popunio proračun , a poskupljenje ne bi bilo preveliko odjednom. Na takav prijedlog opskrbljivača Vlada još nije odgovorila.

“Proizvođači su dali još neke prijedloge koji bi ublažili udar na njih kao proizvođače novostvorene vrijednosti čime bi oni bili konkuretniji na tržištu”, kaže Miliša. Inače, opskrbljivači tvrde kako su cijene energije na našem tržištu toliko niske da oni posluju na granici rentabilnosti i da nemaju prostora za mogućnost preuzimanja tereta za poskupljenje. Također navode da eventualna intervencija države za sniženje cijena električne energije dovela do sloma tržišta električnom energijom u Hrvatskoj, gdje su trenutno četiri opskrbljivača. Ističu i da se znalo da će obnovljivi izvori energije biti skuplji i da će dovesti na kraju do poskupljenja električne energije i da se na to građane trebalo pripremiti.

POLITIKA ĆE PRESUDITI? Struja će od listopada ipak poskupjeti, ali manje nego što se najavljuje

Povratak na Net.hr