A NISU NA MORU!

ONI IMAJU RECEPT PROTIV ISELJAVANJA: Kako je malo istarsko mjesto zaustavilo svoje žitelje od bijega u druge krajeve i zemlje

Jedina preostala pilana u vlasništvu Hrvatskih šuma nalazi se u malom istarskom mjestu Lanišće. Ta pilana uspješno posluje punih 37 godina i glavni je razlog ostanka mladih obitelji u tom kraju.

Riječ je o sestrinskoj tvrtki Hrvatskih šuma, Ambalaži Lanišće, koja je  osnovana davne 1980. godine kao svojevrsna socijalna ustanova s ciljem zapošljavanja lokalnog stanovništva s Ćićarije, a kako bi se spriječilo masovno iseljavanje.

Taj planinski kraj bogat je kvalitetnim bukovim šumama čija je sirovina korištena u drugim dijelovima tadašnje države, a kako je poljoprivreda nudila vrlo limitirane mogućnosti, sve siromašnije stanovništvo bi trbuhom za kruhom napuštalo sela i odlazilo u perspektivnije krajeve. Osnivanje pilanskoga pogona bila je jedina nada kako Ćićarija neće ostati bez svojeg domicilnog stanovništva, piše Agroklub.

Uskoro širenje poslovanja

“U malenoj općini Lanišće iznad Lupoglava, pilana je jedini proizvodni poslovni subjekt i garancija opstanka života na Ćićariji. Zapošljavamo 13 radnika od kojih je 11 proizvodnih radnika, jedan administrativni radnik te jedan direktor. Svi radnici su s područja Ćićarije koje spada u područje od posebne državne skrbi”, rekao je direktor pilane Josip Janeš, dodajući kako tu danas proizvode piljenu građu za hrvatsko i europsko tržište.

Godine 2009. kompletno su rekonstruirali pilanu te uložili 1,5 milijuna kuna u pilanski trijem i nabavku autoutovarivača za manipulaciju trupcima i piljenom građom. Ranije su uložili dva milijuna kuna u infrastrukturu kako bi se poboljšali uvjeti rada radnika.

Tvrtka godišnje pili 4,5 do 5 tisuća kubika sirovine od čega 2,5 tisuće kubika otpada na crnogoricu, 1,7 tisuća kubika na bukvu dok na ostalu tvrdu bjelogoricu otpada 450 kubika. Gotovo se sva bjelogorica pili za namještaj (elementi), a proizvodnja elemenata za namještaj od 650 kubika izveze se u susjednu Italiju.

37 uspješnih godina

Kako bi mogli izvoziti na EU tržište, tvrtka je dobila i prestižni FSC certifikat koji je izdan od strane ugledne tvrtke TÜV NORD, kao garancije lanca sljedivosti proizvodnje i garancija da drvni proizvodi dolaze iz šuma kojima se gospodari prema strogim međunarodnim standardima.

No, sve im ovo nije dosta pa su već isplanirali širenje poslovanja.

“Dolaskom nove Uprave društva Hrvatske šume d.o.o. planiraju se ulaganja i zapošljavanja novih radnika, a koja su dijelom već i napravljena. Time ćemo povećati proizvodnju a planiramo povećanje iskoristivosti drvnoga ostatka. Ideja je početi koristiti drvni otpad i piljevinu te proizvoditi pelete i ostalu energetsku sirovinu”, izjavio je Janeš.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr