One i njihova firma proglasene su 'trecim prasetom', ali odlucile su uzvratiti udarac

Da bi izbjegle stecaj i gubitak radnih mjesta, sesnaest trecemajskih kuharica i konobarica, zajedno s direktorom, odvazile su se i dale ponudu drzavi da su spremne preuzeti ‘3. maj Ugostiteljstvo’ za jednu kunu ako nitko drugi nece.

Ovo bivse trecemajsko drustvo koje je iz privatizacije ispalo kao nezeljeno prase, zajedno s jos druga tri, u svojem vlasnistvu nema nijednu nekretninu, prostore u kojima pripremaju i posluzuju hranu formalno unajmljuju od Brodogradilista, pa jedino cime raspolazu kuhinjski je inventar i ono sto mogu i znaju raditi.

Ni jedna veca proslava ne prolazi bez njih

U ‘zlatnim vremenima’ ove su zene radnicima ‘3. maja’ i kooperantskih tvrtki dnevno pripremale vise od tisucu toplih obroka, danas je to spalo na 250 do 300 porcija dnevno. Ni one ni njihov direktor Milan Lulic, pise Novi list, ne umisljaju da bi sa svojim uslugama mogli opstati bez Brodogradilista, mozda jednom, uz dodatna ulaganja u opremu i kadrove, ali ‘3. maj Ugostiteljstvo’ oduvijek je bilo upuceno i ovisilo je prvenstveno o trecemajcima i njihovim kooperantima. Doduse, nijedna veca festa u gradu na Rjecini i okolici i dan-danas ne prolazi bez hrane koju su pripremile ove kuharice, od srdelica na Veliki petak i Badnjak, prvomajskog graha u Ronjgima do maskara. Samo za sudionike ovogodisnje karnevalske povorke u Rijeci ove vrijedne zene pripremile su 10.000 porcija jote.

Vec znaju i sto ce tko naruciti

Ove zene prate trecemajce vec dugi niz godina, za dobar dio njih vec unaprijed znaju sto ce naruciti. Ne prate ih samo u tamosnjoj kantini jer su za njih nebrojeno puta kuhale i na brodovima za vrijeme probnih voznji. I to po tri obroka dnevno za 120 do 130 trecemajaca, koliko ih se u tom trenutku obicno nalazi na brodu, sve to u kuhinji i s opremom koja je dimenzionirana za posadu od tridesetak clanova. Ako su u tome uspjevale, onda ne bi trebalo biti straha da ce se odrzati, ako im drzava dozvoli da preuzmu ‘Ugostiteljstvo’ i sudbinu u svoje ruke. Jer, dok bude radio ‘3. maj’, posla ce uvijek biti i za njih.

Nadaju se najboljem

Nakon sto ih je preuzela drzava, za ‘3. maj Ugostiteljstvo’ u rujnu prosle godine na Trgovackom sudu u Rijeci zakljucena je predstecajna nagodba u koju su usli sa 1,9 milijuna kuna dugovanja, od cega je vise od polovice otpadalo na maticni ‘3. maj’. Nagodbom se vjerovnicima trebalo isplatiti 40 posto njihovih potrazivanja sto bi bilo oko 770.000 kuna, ali bivsi AUDIO, a danas Drzavni ured za upravljanje imovinom odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) to pitanje nije potezao vec je prosli mjesec jednostavno oglasio prodaju ‘3. maj Ugostiteljstva’.

Radnice ‘Ugostiteljstva’ nisu skolovane menadzerice i znaju malo ili nista o vodenju firme, samo zele raditi i zadrzati svoj posao. Kako ce i sto ce na kraju od te njihove inicijative ispasti, ne znaju ni same. Ne zna ni direktor Lulic koji nema nikakvih povratnih informacija iz CERP-a nakon sto su dostavili svoje pismo namjere. Nadaju se najboljem.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Ri-Servis/Kuharice-zele-kupiti-firmu-Nasa-ponuda-je-ozbiljna-nismo-menadzerice-ali-znamo-raditi

Povratak na Net.hr