RACIONALIZACIJA SUSTAVA

OLAKŠANJE ZA POSLOVNI SEKTOR: Vlada smanjila naknadu za zbrinjavanje otpadnih mazivih ulja

Vlada je u četvrtak smanjila iznos naknade za zbrinjavanje otpadnih mazivih ulja s kunu na 0,60 lipa. Prema riječima ministra Okoliša Mihaela Zmajlovića, time se poslovnom sektoru smanjuju parafiskalni nameti za deset milijuna kuna na godišnjoj razini.

“Racionaliziramo sustav gospodarenja otpadnim uljima jer je iznos naknade koja se plaća za zbrinjavanje otpadnih mazivih ulja prilikom njihova stavljanja na tržište veći od stvarnih troškova zbrinjavanja. Stoga smanjujemo naknadu sa 1 kune na 0,60 kuna po litri. Time se ne utječe na sustav gospodarenja otpadnim uljima, a poslovnom sektoru ovim smanjujemo parafiskalne namete za 10 milijuna kuna na godišnjoj razini”, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na sjednici Vlade koja je u četvrtak usvojila Odluku o izmjeni naknade u sustavu gospodarenja otpadnim uljima.

Svrha sustava gospodarenja otpadnim uljima, koji je uspostavljen temeljem Pravilnika o gospodarenju otpadnim uljima, je skupljanje otpadnih ulja radi njihove oporabe ili zbrinjavanja radi zaštite okoliša i zdravlja ljudi. Naknadu plaćaju proizvođači i uvoznici svježih mazivih ulja prilikom njihova stavljanja na tržište. Tim sredstvima podmiruju se troškovi gospodarenja otpadnim mazivim uljima što obuhvaća troškove sakupljanja, predobrade, privremenog skladištenja i prijevoza otpadnih mazivih ulja do mjesta oporabe ili zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja. Naknada se plaća Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Povratak na Net.hr