ISPORUKA PLINA SE NASTAVLJA

ODAHNULA CIJELA ŽUPANIJA: ‘Proizvodnja u Peterokemiji puno znači za cijeli kraj, ali i hrvatsku poljoprivredu’

U Sisačko-moslavačkoj županiji s olakšanjem je u petak dočekana vijest da je na sastanku premijera Andreja Plenkovića s upravom Petrokemije i Prvog plinarskog društva (PPD) ostvaren dogovor o nastavku opskrbe kutinske tvornice mineralnih gnojiva plinom, što znači da će se proizvodnja, čije je obustavljanje već pokrenuto, ipak nastaviti.

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine u Sisku, posljednjoj u sadašnjem sazivu i to u vrijeme dok se još nije znalo za dogovor, na dnevni red je na prijedlog Zdenka Vahovca (SDP) uvrštena i rasprava o stanju u Petrokemiji.

Kako je tom prilikom rekao župan Ivo Žinić (HDZ), Petrokemija zaslužuje da se o njoj raspravlja, jer je ona s oko 1.650 zaposlenih najveće trgovačko društvo u županiji te mnogo znači ne samo za Kutinu i županiju, nego i za cijelu Hrvatsku.

Izrazio je uvjerenje da će se u dogovoru s Upravom i Nadzornim odborom Petrokemije te mjerodavnim ministarstvom i Vladom pronaći najpovoljnije rješenje. Budući da je upravo počela intenzivna poljoprivredna proizvodnja, naglasio je Žinić, proizvodnja u Petrokemiji je posebno važna za hrvatske poljoprivrednike.

Plenković obećao iznaći rješenje

Vijest o ostvarenom dogovoru kako će PPD nastaviti isporuku plina, na sjednici su županijski vijećnici primili s odobravanjem.

Premijer Plenković u petak je, s konferencije za novinare u Banskim dvorima nakon što se sastao sa čelnicima tvrtke dobavljača i kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva, izvijestio kako je dogovoreno da PPD nastavi s opskrbom plina Petrokemiji.

PLENKOVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI O PETROKEMIJI: ‘Danas će se normalizirati proizvodnja’

Apelirao je na sindikate i sve zaposlenike da normalno nastave svoje aktivnosti, što je važno za Kutinu, za Moslavinu i u konačnici za hrvatsku poljoprivredu.

“Vlada kao većinski vlasnik Petrokemije angažirat će se na pronalaženju sredstava koja bi omogućila dodatnu likvidnost Petrokemije, a naravno da nas u perspektivi očekuje kvalitetan i ozbiljan proces restrukturiranja, pa i dokapitalizacija kako bi se osigurala dugoročna održivost”, istaknuo je premijer.

Povratak na Net.hr