Samo za poljoprivredu

OD POLJSKE TREBAMO UČITI: Od EU uzeli nevjerojatnih 1,084 mlrd. eura

Za razvoj poljoprivrednih domaćinstava i modernizaciju farmi Poljska je iskoristila više od milijardu eura novca iz EU fondova – nevjerojatnih 107 posto.

Zbog odlične iskorištenosti fondova namenjenih za poljoprivredu i ruralni razvoj, za Poljsku su relocirana sredstva u iznosu od 140 miliona eura i iz drugih EU fondova i prebačena u taj sektor, pohvalili su se u poljskom ministarstvu poljoprivrede.

Ukupan iznos koji su Poljaci povukli iz EU fondova namijenjenih poljoprivredi iznosi 1,084 milijardu eura.

S boljom kvalitetom proizvoda povećali izvor

“Počeli smo prepoznavati komparativne prednosti i jače strane, i od počekta smo mnogo novca iz fondova usmjerili za poboljšanje uvjeta proizvodnje, modernizaciju farmi, pa sve do proizvodnog sektora”, rekla je za B92 Zofia Szalczyk, glavna savjetnica u poljskom Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema njenim riječima, poljski poljoprivrednici su morali popraviti i kvalitetu proizvoda, kako bi se povećao izvoz i proizvodnja.

“Povećan izvoz je zapravo rezultat bolje kvalitete”, rekla je ona.

Veliki izazov

Szalczyk navodi da je bio veliki izazov usvojiti nova pravila i zahtjeve koji se tiču proizvodnje, kako bi Poljska mogla mnogo toga promijeniti u propsima da bi napredovala u EU integracijama.

“Morali smo treninzima pripremiti i poljoprivrednike. Održali smo brojne sastanke kako bismo im objasnili koji su glavni izazovi i kakva je situacija kada je riječ o otvorenom tržištu, zahtjevima i mogućnostima da dobiju potpore i da se moderniziraju”, kaže savjetnica.

Početni skepticizam

Priznaje da su na početku poljoprivrednici bili skeptični, jer nisu vjerovali da su EU fondovi šansa za taj sektor, budući da Poljska ima mnogo obiteljskih farmi.

“Bili su mahom zabrinuti i kad je riječ o stranom kapitalu, zbog proizvoda iz Njemačke, Francuske. Nisu vjerovali da su spremni za tržišnu utrku, a morali smo ih uvjeriti da je to korisno i da bi mogli više proizvoditi za veće tržište”, rekla je Zofia Szalczyka.

Srbiji je savjetovala da što prije počme s dobrim pripremama i informiranjem poljoprivrednika, kako bi im na vrijeme objasnila što ih čeka.

Prosječna veličina farme u Poljskoj je 10 hektara, dok poljoprivrednici mogu računati na subvencije od 200 eura po hektaru.

B92/Danas.hr

Povratak na Net.hr