Istraživanje OECD-a

OD NAS SU GORI JEDINO ALBANCI: Hrvati na dnu još jednog neslavnog popisa i to će nas skupo stajati

Hrvatski su građani uz Albance, financijski najnepismeniji u Europi, odnosno među građanima europskih država koje su ušle u istraživanje OECD-a.

Kako piše Slobodna Dalmacija na skali od jedan do pet, mi smo dobili prosječnu ocjenu 4,3, Mađarska 4,7, a Nizozemska, primjerice, 4,9. Prosjek od 4,3 bi možda zvučao vrlo dobro, no smješta Hrvatsku daleko na začelje Europe kada je u pitanju financijska pismenost.

Osim znanja, mjerilo se i ponašanje s financijama, gdje su neka od pitanja bila kako ispitanici donose odluke o plaćanjima i ulaganjima, konzultiraju li se s nekim ili “rješavaju” samostalno, te štede li. Treće poglavlje mjerenja odnosilo se na stav, primjerice, o tome treba li odluke o korištenju novca donositi na duži ili kraći rok.

ZAKON KOJI NE ŠTITI GRAĐANE OD BANAKA: Udruga KREDA priprema kaznene prijave

Ni po dva potonja kriterija financijske pismenosti, kao ni po znanju, ne stojimo bolje od ostalih Europljana u ovoj anketi, dapače. Od nas su na sve tri razine lošiji samo građani Albanije, a na svjetskoj razini, ne računajući neke egzotične države koje je obradio OECD, Brazilci i Malezijci.

Nepovoljno zaduživanje

Analizirajući rezultate istraživanja OECD-a, u Hrvatskoj narodnoj banci su zaključili kako se prosječna razina financijskog znanja u Hrvatskoj mora poboljšati.

“Posebno je zabrinjavajuće niska razina razumijevanja prirasta kamata na štednju” navodi se u osvrtu HNB-a.

Ukupno je ovim testiranjem financijske pismenosti bilo obuhvaćeno pedesetak tisuća ispitanika diljem svijeta, a u Hrvatskoj njih 1049. Trideset posto anketiranih u Hrvatskoj izjasnilo se da im mjesečni prihodi ne pokrivaju troškove, a 35 posto potvrdilo je da “manjak” u kućnom budžetu nadoknađuje zaduživanjem. Zaduživanjem po nepovoljnim uvjetima iz nužde, a, čini se, često i iz neznanja.

Nemoguće je ovdje izbjeći poveznicu s aktualnom visokom zaduženošću naših građana koju ilustrira, među ostalim, oko 300.000 blokiranih pojedinaca s ukupnim dugom od 25 milijardi kuna.

Nisu, doduše, zaduživanju od nas, prema ovom istraživanju, ništa manje skloni ni Francuzi, Kanađani, Portugalci ili Nizozemci, ali u njih je puno manji postotak (između deset i petnaest posto anketiranih) priznao da od plaće ne može podmiriti životne troškove.

Najbolje rezultate u OECD-ovu ispitivanju financijske pismenosti, kad je o Europljanjima riječ, pokazali su Norvežani, Finci i Estonci. Najveće znanje o “financijama” u svijetu pokazali su ispitanici u Hong Kongu.

Povratak na Net.hr