GDJE SU NESTALI?

OD 40,4 MILIJARDI KUNA DUGA 3,7 SU PRAVA ENIGMA: Revizori tragaju za novcem koji se ‘izgubio’ u Agrokoru

Od duga od 40,4 milijardi kuna revizori u trag moraju ući onima od 3,7 milijardi. Neosiguranim vjerovnicima, pak, Agrokor duguje čak 21,5 milijardi kuna.

Na kraju prvog tromjesečja ove godine Agrokor je s najvažnijih 19 tvrtki unutar koncerna bio dužan 40,4 milijardi kuna, pokazuje nerevidirano izvješće, priopćeno je iz Agrokora.

RAMLJAK O ZATEČENOM STANJU U AGROKORU: ‘Kad sam došao, pitao sam direktora koliko novca imamo na računu. Rekao mi je 6 kuna’

Zadnji podatak o dugu bio je iz rujna prošle godine i tada je stara uprava izvijestila da je dug, gleda li se isti obuhvat tvrtki, 34,3 milijarde kuna. U međuvremenu se Agrokor, do imenovanja izvanredne uprave, zadužio kod Sberbanka i VTB-a, te još nekoliko domaćih banaka za oko 2,4 milijarde kuna. Preostalu rupu od 3,7 milijardi kuna revizori tek trebaju utvrditi, odnosno moraju ući u trag tom dugu. Tako se obavijest koja je prije nekoliko dana stigla iz Agrokora pokazala točnom.

Prvi su put razvrstane i obveze po mjenicama za izdanu robu te one kojima su dobavljači kreditirali Agrokor. Tako one za zajmove iznose 1,7 milijardi kuna, a za izdanu robu i usluge 1,4 milijardi kuna. Ukupne su obveze po mjenicama oko 7,3 milijardi kuna, od čega se oko četiri milijarde odnosi na izdane mjenice unutar Agrokorovih tvrtki, piše Večernji list.

Agrokor dobavljačima duguje 6,2 milijardi kuna, od čega se najviše odnosi na TDR kojem su obveze tri posto od ukupnog duga. Adris grupa je najveći nebankarski zajmodavac Agrokora s 967 milijuna kuna.

JOŠ JEDAN GIGANT PRED SLOMOM? ‘Bit će to posljedica Agrokorova neplaćanja, ne mogu podnijeti toliki dug’

Osiguranim vjerovnicima duguje se 2,9 milijardi, a neosiguranim čak 21,5 milijardi kuna. Od neosiguranog nebankovnog duga najveći se dio odnosi na dug po zajmovima dobavljača i iznosi oko 303 milijuna kuna. Oko 13,8 milijardi kuna iznosio je dug po neosiguranim i nenaplaćenim bankovnim zajmovima, a najveći među njima je Sberbank s 8,1 milijardom kuna odobrenog kredita.

Povratak na Net.hr