Djeca nam rastu u oskudici i strahu od gubitka doma

U Udruzi Franak zamjeraju Vladi što unatoč obećanjima u proteklih osam mjeseci, koliko je na vlasti, nije učinila niti jedan mali korak kako bi se riješio problem preko 120.000 hrvatskih obitelji, korisnika kredita – posebno onih koji su se zadužili u švicarskom franku.

Udruga Franak i dalje pokušava preko Vlade dogovoriti hitan sastanak s predstavnicima Ministarstva financija, kako bi razgovarali vezano uz problematiku korisnika kreditnih usluga. Nakon što im to nije uspjelo početkom godine, u Banske dvore uputili su novu zamolbu kojom traže sastanak.

‘Nude štitnike ljudima kojima su već amputirane noge’

U međuvremenu, nadležno ministarstvo predložilo je Izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju te Izmjene zakona o ovršnom postupku. Navedeni zakoni itekako utječu na budućnost građana Republike Hrvatske koji su korisnici kreditnih usluga, a predložene izmjene zakona, upozoravaju u Udruzi, ne jamče da će, kao potrošači, biti adekvatno zaštićeni.

“Navedeno će najbolje ilustrirati metafora kojom su naši članovi Udruge komentirali predložene izmjene zakona: ‘Pa oni nude štitnike za koljena ljudima kojima su davno amputirane noge'”, navodi se u priopćenju.

Iz Udruge poručuju da još uvijek nisu prestali računati na aktivno uključivanje Vlade u rješavanje navedenog problema.

Vlada nije učinila ništa

“Republika Hrvatska jedina je zemlja u okruženju u kojoj je podignuta i prihvaćena prva kolektivna tužba za zaštitu interesa potrošača korisnika kreditnih usluga. Navedena činjenica je dokaz da se dopustilo da manjkav Zakon o kreditnim institucijama i sramotno loš nadzor bankarskog sektora dovedu korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku do toga da zaštitu traže od nadležnog suda.

No, građani su posebno ogorčeni dosadašnjim ponašanjem Vlade od koje su očekivali da će problem, koji se tiče preko 120.000 hrvatskih obitelji, rješavati brže iskazujući veću dozu moralno socijalne osjetljivosti i odgovornosti. U proteklih osam mjeseci, koliko je na vlasti, Vlada nije učinila niti jedan mali korak prema rješavanju problema korisnika spomenutih kredita koji su dovedeni do ruba egzistencije i osobnog bankrota zbog nepostojanja adekvatne zakonske regulative koja bi spriječila nepošteno i društveno neodgovorno ponašanja poslovnih banaka. Naprotiv, inertnost Ministarstva financija (Uprava za financijski sustav) ide do te mjere da na upite građana, vezane za problematiku stambenih kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, odgovara identičnim dopisima kao i Vlada Jadranke Kosor, jedina izmjena u dopisima je potpis – u srpnju 2011. potpisuje ih ravnatelj Damir Kaufman, a u ožujku 2012. pomoćnik ministra Maroje Lang“, navodi se u ponovljenoj zamolbi za sastanak koja je poslana u Banske dvore.

Ugrožene generacije djece

Udruga Franak poručuje Vladi da je zakoni obvezuju da im omogući pristup informacijama koje su zatražili putem prijedloga za sastanak. Također, podsjećaju na predizborna istupanja premijera Zorana Milanovića i potpredsjednika Vlade Radimira Čačića u kojima su obojica isticala da tadašnja Vlada nije činila dovoljno za građane koji su se našli pred problemom nemogućnosti otplate kredita, te su obojica glasno zagovarala reobračun kredita s valutnom klauzulom švicarskom franku. Podsjećaju da su Milanović i Čačić nudili obračun glavnice po tečaju s danom puštanja kredita u otplatu i 1 posto veću kamatu u odnosu na kredite s valutnom klauzulom u eurima.

“Uvjereni smo da ste svjesni svih obveza koje ste preuzeli dolaskom na vlast i važnosti povjerenja građana koju ste dobili temeljem predizbornih izjava iz kojih se dalo naslutiti da će hrvatskim obiteljima biti osigurana perspektiva i sigurnost stanovanja. Problemom nemogućnosti otplate kredita posebno su pogođene mlade obitelji koje su se nastojale stambeno osamostaliti sredinom prošlog desetljeća. Čitava generacija djece danas odrasta u oskudici i strepnji od gubitka krova nad glavom”, poručilo je 6.500 članova Udruge Franak.

Istraživanje koje je u veljači ove godine provela dr. sc. Petra Rodik o kreditnoj zaduženosti i padu životnog standarda pokazalo je alarmantne podatke. Povećanje kreditnih anuiteta, koje je veće od 50 posto, opteretilo je kućne budžete građana do te mjere da 35 posto njih troši od 50 posto do 75 posto ukupnih prihoda na podmirenje kreditnih rata, 22 posto njih troši više od 75 posto, a 10 posto njih troše više od prihoda kućanstva. Istovremeno ovrhe nad nekretninama su u vrtoglavom porastu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr