banner

HITNA PROCEDURA

NOVI OVRŠNI ZAKON: Tko bez vašeg znanja uzme novac s računa bit će kažnjen

Ministarstvo pravosuđa u hitnu proceduru šalje novi Ovršni zakon. Propisima koji su sada ugrađeni u njega cilj je “pomoći malom čovjeku”. Tako je među njima i onaj u kojem se kažnjava vjerovnik koji je građaninu uzeo novac s računa za dug koji je građanin već podmirio.

Iako se Ovršni zakon već mijenjao kako bi se pomoglo građanima, sada se kreće u još jedne izmjene i to po hitnoj proceduri, piše Slobodna Dalmacija. Razlog je isti, ali bez obzira na sve silne dosadašnje pomoći u Hrvatskoj je trenutno 320 tisuća blokiranih s 33,6 milijardi kuna i to za čak 5,7 milijardi kuna više nego lani.

Ipak, ponovno je izrađen novi nacrt Ministarstva pravosuđa u kojem stoji da se za dug manji od 20 tisuća kuna može provesti ovrha nad nekretninom jedino ako dužnik nema račun, nema ni lipe stalnih primanja i novčana ovrha nije uspjela.

Put “ovršne pošte”

Do sada se “ovršna pošta”, ukoliko nije stigla u prvoj dostavi morala naknadno dostaviti u roku 60 dana. Sada ovrhovoditelj poziva dužnika da u roku 15 dana plati dug, a nakon toga pokreće ovrhu. A da bi dužnik kojem su ovršena novčana primanja bio obaviješten o svim vrstama ovrhe, rok za prijenos zaplijenjenog novca, odnosno do provođenja pravomoćnog ovršnog rješenja, jest 60 dana, piše Slobodna Dalmacija.

Ministar pravosuđa kani uvesti i svojevrsnu kaznu od 400 kuna za nepoštene vjerovnike pa sada građani kojima su ovršeni računi za obaveze koje su podmirili mogu u roku od tri mjeseca od ovrhe tražiti da im se ovršeni novac vrati s pripadajućim kamatama i 400 kuna za troškove i nepoštenje vjerovnika.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Povratak na Net.hr