JEDNAKOST I PRAVEDNOST

RASTU DAVANJA ZA DRŽAVU: Evo što će sve više od 100.000 honoraraca morati plaćati zbog Marićeve reforme

Marićeva porezna reforma za honorarce donosi nove obveze, odnosno oni će odsad biti dužni plaćati mirovinsko i zdravstveno. Podiglo je to na noge mnoge, a umirovljenici upozoravaju da bi takav potez i državi mogao zakomplicirati život.

Umirovljenici, umjetnici i autori, ali i svi drugi honorarci od Nove godine plaćat će doprinose za mirovinsko i zdravstveno što dosad nisu bili dužni, piše Tportal. Riječ je o oko sto tisuća građana, odnosno onih koji stalno ili povremeno rade na ugovore o djelu ili primaju neku drugu vrstu honorara poput novinarskih, konzultantskih ili onih koje primaju trgovački putnici.
Među njima je 13 tisuća kulturnjaka te 55.800 novinara, konzultanata i marketingaša koji će odsad imati 10 posto izdvajanja za mirovinsko i 7,5 posto za zdravstveno.

Zabrinutost zbog ovog poteza ministra Marića izrazila je njegova kolegica ministrica Nina Obuljen Koržinek koja je stala uz tridesetak udruga. Obuljen Koržinek smatra da će taj potez imati teške posljedice za umjetnike pa su odlučili izraditi različite simulacije kako bi se vidjelo kako će se takav potez odraziti na kulturu.

MARIĆEVA POREZNA REFORMA: Što se sve mijenja za one koji prodaju ili kupuju stan?

Za sve građane jednaka pravila

Ministar Marić svoje je poteze pravdao društvenom jednakošću i pravdenošću jer, kako je kazao, hrvatski građanin na sto kuna neto dohotka plati 99,15 raznih poreza, dok druga kategorija građana na istih tih sto kuna ne plati ni 20 kuna.

To je potvrdila i porezna stručnjakinja Marija Zuber koja je radila na reformi, te koja ističe kako prijedlog u Saboru ne bi mogao proći samo ako prevagnu neki drugi kriteriji. “Moguće je da prevladaju neki drugi kriteriji, recimo politički ili socijalni. Možda se ocijeni da je riječ o društveno ranjivim skupinama, ali to onda nisu ekonomski različiti. Nema opravdanja za različito porezno opterećenje osoba na istim razinama dohotka”, rekla je Zuber.

POREZNA REFORMA: Od 1. siječnja rastu plaće, nekima bi trebale biti više i za 1000 kuna

Novi izračun za mirovine

Šef Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja upozorava, pak, da za njegove “štićenike” zakon nema baš logičnosti, odnosno umirovljenici će njime morati plaćati mirovinsko koje su već uplatili za redovnog staža.

“Država mora računati i na nove obveze za mirovine. Svaki uplaćeni doprinos je izvor prava za novi izračun mirovine. Na to moraju biti spremni jer to ide automatizmom, a ne posebnim zakonom. Oni koji su do sada zaradili plaćali su državi porez, ali nisu plaćali doprinose. Ako državi ovo odgovora, to će poskupjeti ovaj oblik rada tj. veće rashode za mirovine”, rekao je Hrelja dodajući kako će si država ovim zakomplicirati život.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr