PROFITIRANJE NA PADU DRUGIH

NIKAD DOBRO: Predviđaju nam turistički bum, a mi opet nespremni

Iako se vjeruje da će Hrvatska zbog problema s terorizmom i migrantima u konkurentskim zemljama ove godine profitirati, turistički djelatnici upozoravaju da smo se za mogući “bum” ipak trebali bolje pripremiti. Nemamo potreban luksuzni smještaj koji na koji su Nijemci navikli u Egiptu i Turskoj, imamo nedovoljno kapaciteta u jeku sezone, a i dalje mučimo muku s vizom za Ruse.

Nakon prošlogodišnje rekordne turističke sezone Hrvatska bi ove godine opet mogla probiti rekord. Prognoze su to s obzirom na činjenicu da su egipatski, tuniski i turski turizam u problemima zbog terorističkih napada, te s obzirom na migracijsku krizu koja pritišće Grčku.

Potvrđuju to i podaci o njemačkim turistima koji sve više zaobilaze dosadašnje turističke destinacije i okreću se Jadranu, piše Dnevnik.hr. Stoga je i ministar turizma Anton Kliman poručio kako se hrvatska turistička mašinerija treba više oko Nijemaca, ali i oko skandinavskih turista, Rusa i Britanaca te tržišta Beneluxa, čiji turisti vole putovati u pred i posezoni. Da s tih tržišta već stižu dobre najave potvrđuje i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Boris Žgomba, no ujedno upozorava da postoje i novi problemi s kojima će se Lijepa naša teško nositi.

TURIZAM U POVIJESNOM KOLAPSU: Turci prodaju čak 1300 hotela

“Stvara se pozitivan pritisak na nas, no problem je što veliki dio upita stiže za 7. i 8. mjesec, a naše su destinacije u tom periodu došle na gornju granicu iskoristivosti. Prostora ima u privatnom smještaju ili u pred i posezoni, no da bi u tom periodu ostvarili veći rast gospodarski subjekti i HTZ morali bi imati ciljane kampanje”, smatra Žgomba koji se nada da će broj ruskih turista koji je lani pao, bez obzira na to da pitanja viza nije riješeno, a s obzirom na ruske odnose s Turskom, ponovno rasti.

Hrvatska nema kapacitete za njemačke turiste

I direktor agencije Kompas Ivan Puškar smatra kako su hrvatske mogućnosti dosta ograničene. “Hrvatska nema kapacitete za turiste iz Njemačke koji su navikli na resorte u Egiptu ili Turskoj. ‘Tanki’ smo po pitanju hotelskog smještaja koji čini samo 15 posto ukupnih kapaciteta, ostalo su kampovi i privatni smještaj. Nijemci neće ‘all inclusive’ ljetovališta, zamijeniti s kampovima i apartmanima. Otići će negdje drugdje ili će ostati kod kuće”, smatra Pukšar osvrćući se na naše inače najbrojnije turiste.

“Problem je što, i kada bi i imali više gostiju, nemamo ih gdje smjestiti u špici sezone, jer tada Hrvatska nema slobodnih kreveta”, istaknuo je za Dnevnik.hr Pukšar, dodajući kako bi turističke brojke ove godine ipak trebale biti bolje od lanjskih.

DANAK TERORISTA: Tunižani zbog nedostatka turista prisiljeni zatvarati hotele

TURIZAM I TERORIZAM: Koliko su napadi u Parizu stvarno preplašili turiste i ulagače?

“PRILJEV MIGRANATA UTJEČE NA TURIZAM”: Grabar-Kitarović ne isključuje postavljane ograde na granici

Povratak na Net.hr