NEPRIVLAČNA HRVATSKA

STRANCI BJEŽE OD NAMETA I BIROKRACIJE: Ulaganja lani pala za čak 91 posto!

U Hrvatskoj u kojoj svaki četvrti radnik radi za stranca, a inozemne tvrtke ostvaruju četvrtinu ukupnih ulaganja u državi te više od trećine izvoza, lani su inozemna ulaganja pala za čak 91 posto. Ekonomisti upozoravaju da zemlji treba više “greenfield” investicija koje bi potaknule proizvodnju i otvorile nova radna mjesta.

Ukupna izravna strana ulaganja u Hrvatskoj lani su bila čak 91 posto, odnosno 1,3 milijarde kuna manja nego godinu prije i iznosila su 128 milijuna eura, podaci su HNB-a koji govore da su rezultati ulaganja neutralizirani i velikim gubicima banaka zbog konverzije. Najviše izravnih ulaganja lani je došlo iz Velike Britanije i to prije svega jer je British American Tobaccou kupio Adrisovu Tvornicu duhana Rovinj. Tako su britanska ulaganja iznosila 612 milijuna eura. Odmah iza na ljestvici ulagača su oni iz Luksemburga s 286 milijuna eura, a potom Nijemci sa 152 milijuna eura, piše Novi list.

Povećanje produktivnosti i prihoda, no ne ni radnih mjesta

Pad ulaganja posljedica je izostanka dobiti banaka, ali i činjenice da je INA zabilježila lošiji rezultat zbog pada cijene nafte, smatra glavni analitičar Hypo banke Hrvoje Stojić.

Vlada predložila hitne izmjene zakona vezane za strateške investicije

Od 1993. godine na ovamo u Hrvatsku je ušlo nešto malo manje od 30 milijardi eura stranih investicija, od čega 9 milijardi kroz privatizaciju u razdoblju od 2006. i 2008. Ulaganja su, naime, mahom dolazila kao vlasnička, a ne “greenfield” investicije koje bi generirale nove tehnologije i radna mjesta. Takva su strana ulaganja povećavala prihode i produktivnost, ali ne i zaposlenost.

Lokalna samouprava veliki kočničar

U stranom vlasništvu u Hrvatskoj danas je oko deset posto tvrtki, no one ostvaruju četvrtinu ukupnih ulaganja u državi te više od trećine izvoza, svaki je četvrti zaposleni građanin njihov zaposlenik.

U Jalzabetu je otvorena tvrtka Wollsdorf Leder
U Jalzabetu je otvorena tvrtka Wollsdorf LederFoto: Marko Jurinec/PIXSELL

Ulagače je dosad najviše smetala činjenica da Hrvatska nema siguran pravni okvir, ali državi su zamjerali i česte zakonske promjene kada su u pitanju porezi te birokratska pravila. Također su nezadovoljni ponašanjem lokalnih samouprava koje često koče razne projekte. Lakše je, pak, pritom ulagati u Istru ili Međimurje dok daleko veće probleme stvaraju lokalne samouprave na jugu zemlje. Na sve to poduzetnici će vladajuće početi upozoravati nakon isteka 100 prvih dana Vlade, a najviše nade polažu u premijera koji je i sam bio u poslovnim vodama, priopćio je čelnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj i predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska Mladen Fogec.

“Treba mijenjati mentalitet koji se odnosi negativno prema ulagačima”

Da su Hrvatskoj iznimno važne “greenfield” investicije koje će potaknuti proizvodnju i nova zapošljavanja smatra i ekonomski stručnjak Mladen Vedriš. Pritom ističe da su Hrvatima neophodne i gospodarske reforme, ali i mentalitetne promjene u kojima lokalna samouprava i stanovništvo općenito investiciju neće više unaprijed doživljavati kao nečiji pokušaj “otimačine” prirodnog i nacionalnog blaga, već kao nešto što svima može donijeti promjene nabolje.

“AKO NEĆEMO MI, DRUGI HOĆE”: Odolijevali ulagačima 7 godina, a sada mahnito grabe lovu

“Ljudi često kažu kako je netko došao kako bi zaradio. Jasno, jer zašto bi inače dolazio? Zazor prema ulaganjima, pogotovo stranim, samo je otežavajući faktor, kao što su i neadekvatni zakoni, porezna preopterećenja i spora administrativna provedba”, zaključuje Vedriš.

ULAGAČI IZ SRBIJE SE ŽALE: ‘Biznis s braćom cvjeta, samo nam Hrvati zatvaraju vrata’

Povratak na Net.hr