DRŽAVI U INAT!

NEOBIČNI TREND POTRESA KINU: Građani ljubav stavili u stranu, kad je stan u pitanju oni su za – rastavu!

Kinezi se posljednjih mjeseci masovno odlučuju na rastave braka. Čine to kako bi doskočili novoj zakonskoj odluci prema kojoj jedan bračni par smije posjedovati samo jednu nekretninu.

Kineska vlada pokušala je ograničiti rast cijena nekretnina odlukom po kojoj bračni par može posjedovati tek jednu. No, njeni stanovnici odlučili su uzvratiti udarac. Možda na pomalo surov način, zaboravili su na ljubav i u bitku protiv države krenuli razvodima, piše Al Jazeera Balkans.

Tako su Kinezi pronašli način kako doskočiti državi i kao samci kupiti svaki po jednu nekretninu, odnosno zajednički ih imati dvije. Među njima su i Steve i J.J. koji su se vjenčali u svibnju, a sada su u svega 15 minuta dobili razvod. Rastavljeni su tek na papiru, pa tako kažu da zbog toga nisu tužni.

Na pitanje znači li njihova odluka da je novac važniji od ljubavi J.J. odgovara: “Ne. Mi se volimo. I dalje smo zaljubljeni”.

Čim kupe stan, novo vjenčanje

Službeni podaci pokazuju da se broj razvoda u Nanjingu u odnosu na prošlu godinu udvostručio.  “Cijene nekretnina u nekim većim kineskim gradovima proteklih mjeseci počele su rapidno rasti. Uslijedila je intervencija Vlade. Kako bi potakla ekonomski rast bankama je naloženo da smanje kamatne stope, a rezultat je činjenica da građanima jeftini novac nika nije bio dostupniji”, pojašnjava Adrain Brown.

Brojni ekonomisti pojašnjavaju da takav rast zasnovan na gomilanju duga može biti itekako opasan, no s obzirom na to da su kamatne stope na šetdnju preniske a burze previše nestabilne brojni Kinezi odlučili su se ponovno ulagati u nekretnine. A njih je sve više pa se sada strahuje da je riječ samo o balonu koji će potom pući.

U međuvremenu Steve i J.J. već planiraju novo vjenčanje i to čim kupe novu nekretninu.

Novi trend u stanovanju, kupnja vlastitog stana više nije in

Povratak na Net.hr