Nema više državnih jasli, državne tvrtke plaće će isplaćivati iz zarade!

Od 1. srpnja tvrtke poput HŽ-a, Croatia Airlinesa ili Jadrolinije nijednu kunu iz državnog proračuna neće moći potrošiti mimo onoga za što je taj novac odobren, pa tako njime neće moći pokrivati ni troškove plaća.

Posebno će to biti teško za tvrtke iz HŽ-a: Putnički prijevoz i HŽ Cargo, te za Croatia Airlines, kojima je novac iz državnog proračuna, makar bio namijenjen investicijama i subvencijama pojedinih neisplativih linija, pomagao da uopće isplate plaće, piše Novi list.

Zakon o transparentnosti tokova javnih sredstva, o kojem će Sabor uskoro raspravljati i koji bi na snagu trebao stupiti 1. srpnja, propisuje, kako to nalaže i direktiva EU-a, da tvrtke koje obavljaju poslove od općeg dobra i dobivaju novac iz državnog proračuna, potrošnju tog novca vode na posebnom računu.

‘Nisu brinuli što će biti u budućnosti’

To praktički znači da će se novac koji je država namijenila obnovi željezničke infrastrukture ili nabavi opreme moći koristiti isključivo za to i da će svaka kuna morati provesti kroz poseban račun.

Među prijevozničkim tvrtkama problema s isplatom plaća ne bi trebala imati jedino Jadrolinija, tvrde naši sugovornici iz Vlade, ali će i tamo, poručuju, morati doći do promjena jer će kad-tad na linijskom prijevozu dobiti konkurenciju iz inozemstva.

“To znači da bi se moglo dogoditi da nekima od njih već u ovoj godini nedostaje novca za jednu ili dvije plaće, pogotovo kad su u pitanju HŽ-ov Putnički prijevoz i Cargo. U takvoj su se situaciji našli jer se posljednjih desetak godina kad su dobivali i po dvije milijarde kuna iz proračuna nisu brinuli što će biti u budućnosti. Novac se trošio nenamjenski, nikad u pitanje nije došla isplata plaća da bi to upravu natjeralo da nastoji poslovati učinkovito. Od 1. srpnja vrijedit će druga pravila” poručuje sugovornik iz Vlade za Novi list.

Povratak na Net.hr