JEFTINIJE 30 POSTO

NEKRETNINE NA BUBNJU: Na dražbi 700 posto kuća više nego prije deset godina

Iako se broj nekretnina na bubnju u odnosu na prošlu godinu smanjio, u odnosu na 2006. on se itekako povećao. Tako je broj kuća pod ovrhom čak 700 posto veći u odnosu na 2006.

Diljem Hrvatske raspisane su javne dražbe koje će se održavati sve iza ulaska u Novu 2017. Na njima je ponuđeno 1379 nekrtenina – kuća, stanova, šuma, oranica, vinograda, poslovnih prostora…., piše Glas Slavonije pozivajući se na HGK-ov Očevidnik nekretnina.

Do 30. rujna ove godine ovršenih kuća je 785, a stanova 571. Te su brojke u 2015. znatno veće – ovršenih kuća bilo je čak 1545, a stanova 1072. U odnosu prema 2006., kada ih je bilo 107, broj kuća pod ovrhom u prvih devet mjeseci ove godine veći je za – 700 posto. Ovršenih stanova 2006. bilo je 19, a sada ih je 571. Na listi ovršenih nekretnina i pokretnina su i građevinska zemljišta, industrijski pogoni, strojevi, vozila, oprema, hoteli, brodovi i čamci.

Iako joj je utvrđen datum dražbe, imovina počesto nije oslobođena od ljudi, ovršenika, i njihove imovine, a to je posebno delikatno kod ovršenih kuća i stanova. Na njima nerijetko stoje i napomene kao primjerice, da su upisana založna prava, da su opterećene razlučnim pravom u korist banke, da je uknjiženo je pravo osobne služnosti doživotnog stanovanja i plodouživanja za korist… Neke od njih sastavni su dio stečaja pa se razgledavaju u pratnji stečajnog upravitelja.

Stanovi i kuće pod ovrhom prodavat će se na internetu ispod cijene

Hrvati teški za kupnju

No s napomenama ali i bez njih, za razliku od situacije u inozemstvu, hrvatski su građani još uvijek teški na kupovanju nekretnina s ovrhe. U nekim dijelovima Hrvatske postoje tvvrtke za trgovae takvim nekretninam ai one se u to upuštaju bez problema, no građani daleko teže.

“Moj savjet je – tamo gdje je od ljudi i njihove imovine čista nekretnina – kupite, tamo gdje nije, uzimate si velik problem u ruke. Svatko dobronamjeran će to savjetovati”, savjetuje osječki odvjetnik i stečajni upravitelj Duško Zec koji procjenjuje da su nekretnine na bubnju u odnosu na stvarnu cijenu jeftinije minimalno 30 posto.

Povratak na Net.hr