USPJEŠAN BIZNIS

NAPUSTILA POSAO U GRADU I DANAS UZGAJA ‘SUHO ZLATO’: ‘Guštam bez obzira na sate provedene uz motiku i žuljeve na rukama’

Kaštelanka Ivana Plazonić-Knežević uspješna je poduzetnica koja je napustila svoj posao u gradu i zamijenila ga poljoprivrednom djelatnošću. Uzgaja smilje i smokve, ali i spravlja kozmetičke pripravke.

Ivana Plazonić-Knežević, 36-godišnja Kaštelanka, prije tri godine odlučila je ubrzanom gradskom životu reću zbogom te je napustila svoj posao u poljoprivrednoj apoteci i kruh otišla zarađivati na selo – u Marinsku zagoru. Kako piše Slobodna Dalmacija, danas ondje uzgaja smilje ili kako ga još vole nazivati “suho zlato”, a među 20 tisuća sadnica smilja na plantaži se nalazi i 300 sadnica smokve. Na imanje koje je u nasljedstvo dobila od svoje majke Ivana je otišla sa suprugom Marijanom i dvije kćeri. Ondje je tada uredila prostor zakrčen šumom, uložila 200 tisuća kuna vlastitog novca i prihvatila se motike.

“Onaj tko misli da je proizvodnja smilja lagan posao, grdno se vara. Kad gledate na televiziji reportaže o smilju, stječe se dojam kako ga treba samo posaditi, a nakon toga ubirati novac. A to definitivno nije tako. Godišnje na plantaži smilja provedem po šest mjeseci, i to svakodnevno. Motiku u ruke i kopaj. Žuljevi na rukama i crno ispod noktiju moja su svakodnevica. Ali u tome guštam”, priča Ivana te dodaje kako je otkup smilja danas siguran.

UNOSAN BIZNIS: ‘Ma koje mandarine, ovo je voće budućnosti! Već u drugoj godini donosi dobit’

Proizvodnja krema i macerata

“Poznato je da cijena varira. Zna pasti sa 25 na 10 do 15 kuna za kilogram. Upravo zbog nestabilnosti cijene ja sam se odlučila svoje smilje pretvoriti u gotovi proizvod – u kozmetičke proizvode. Kazala sam sama sebi zašto bi netko drugi bio pametniji od mene, zašto bi netko zarađivao na mojoj sirovini”, priča Ivana koja koja danas pripravlja kreme i macerate od smilja. Kaže da nije požalila svoju odluku. U svojim pripravcima koristi prirodne sastojke, a njezine kreme su dobre za suhu i oštećenu kožu, psorijazu, ožiljke na koži, prištiće, bore, strije.

U postupku je dobivanja svih potrebnih dozvola za licenciranje svojih proizvoda koje je na početku napravila za sebe, svoju obitelj i prijatelje. A reakcije su i više nego dobre. Ljudi su, kaže, zadovoljni jer osjećaju i vide promjene na svojoj koži. Kremice su planule odmah.

Za njezin posao na plantaži radnike je, kaže, teško naći, no obitelj sve stigne i sama. Osim kada se moraju braniti od kradljivaca pa moraju angažirati zaštitare.

Povratak na Net.hr