SKRIVALI PODATKE

NAJVEĆI MISTERIJ U SVIJETU FINANCIJA: Objavili koliko SAD duguje Saudijskoj Arabiji

Jedan od najvećih misterija u svijetu financija upravo je otkriven. Američko ministarstvo financija otkrilo je da Sjedinjene Američke Države Saudijskoj Arabiji duguju više od 116 milijardi dolara.

To čini Saudijsku Arabiju 13. najvećim stranim vlasnikom američkog duga, a Amerikanci su gotovo dva desetljeća krili precizne podatke o dugovanju Saudijskoj Arabiji. Amerikanci najviše duguju Kini (1,3 bilijuna) i Japanu (1,1 bilijun), a zanimljivo je da Kajmanski otoci posjeduju čak 265 milijardi američkog duga. To je očito najpopularniji porezni raj za Amerikance budući da neoporezivanje ohrabruje multinacionalne kompanije da tamo čuvaju novac kako bi izbjegle porez.

UCJENA? Saudijska Arabija prijeti da će rasprodati američku imovinu ako ih SAD optuži za 11. rujna

Ovaj dug odnosi se na podatke od ožujka, a kako Ministarstvo financija javlja, dug prema Saudijskoj Arabiji smanjio se u odnosu na siječanj kada je iznosio 123,6 milijardi dolara.

Moguće je da su Amerikanci dužni mnogo više Saudijskoj Arabiji. Narodna banka Saudijske Arabije u ožujku je objavila da posjeduje 587 milijardi u stranim rezervama, a s obzirom na to da se većina rezervi obično drži u američkim obveznicama, ove brojke se ne slažu baš, smatraju na CNN-u.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr