USTALI I U SUSJEDSTVU

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE O HRANI RAZBJESNILO MAĐARE: I kod njih Nutella nije onakva kakva je u Austriji

Najnovije istraživanje o hrani u Mađarskoj koje je obuhvatilo i Nutellu na noge je diglo susjedstvo u kojem nisu zadovoljni što ni njihovi proizvodi nisu poput onih u zapadnim zemljama Europske unije.

Mađarska agencija za hranu prošli je tjedan objavila rezultate testiranja 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji, a oni su pokazali, uz ostalo, da je mađarska verzija napolitanki Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih trgovina teže maže od one iz austrijskih.

“Ovo je nastavak na ranija Češka i slovačka istraživanja koja su pokazala slične rezultate. Tako smo u Češkoj imali slučaj da se umjesto svinjetine, u mesnom naresku nalazila piletina. Potrošači mi se žale da se razlike nalaze i kod automobila, poljoprivrednih proizvoda, deterdženata i slično. Moje istraživanje je potvrdilo da više od 70 posto građana RH smatra da ih multinacionalne kompanije tretiraju kako građane drugog reda!”, riječi su kojima je slučaj prokomentirala hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, koja je nakon rezultata iz Mađarske dobila i zeleno svjetlo za konferenciju o različitoj kvaliteti naizgled istih proizvoda koji se prodaju na tržištu novih i starijih država članica na razini Europskog parlamenta.

NJEMAČKI DETERDŽENTI BOLJE PERU, NUTELLA JE FINIJA U AUSTRIJI: Stižu li na naše tržište lošiji proizvodi? Upravo je pokrenuta istraga

Istraživanje koje ona radi u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, a koje će biti završeno prije ljeta, za cilj ima utvrditi postoje li razlike ne samo između prehrambenih proizvoda, već i deterdženata, pasti za zube, gelova za tuširanje i slično na hrvatskom i njemačkom tržištu.

Izgovori koji ne drže vodu

“To će biti prvo istraživanje u EU koje obuhvaća i neprehrambene proizvode. Proizvođači se možda i mogu vaditi da mi volimo čokolade s manje lješnjaka, ali zasigurno ne mogu tvrditi da preferiramo deterdžente koji slabije peru ili mirišu!”, kaže Borzan.

Najnovije analize inspektora Slovačke državne veterinarske službe su pokazale da je polovica proizvoda na njihovom tržištu lošije kvalitete nego na austrijskom. Testirani su različiti proizvodi, uključujući mliječne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića. Uz provjeru ambalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda.

“U drugoj polovici ove godine održat će se i rasprava na visokom nivou u Europskom parlamentu. Pregovaramo s Europskom komisijom, kolegama zastupnicima iz Rumunjske, Slovačke, Bugarske, Češke i Estonije i drugih istočnijih zemalja kako bi događaj bio što kvalitetniji i kako bi bio stvarni početak zakonodavne regulacije kvalitete na razini EU. Drago mi je što ću do tada imati i rezultate za hrvatsko tržište”, kazala je Borzan.

Povratak na Net.hr