Oslobađanje od doprinosa do 100%

NADA ZA 5.500 LJUDI: Napokon osmislili mjeru za zapošljavanje onih koje malo tko želi

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava moglo bi realizirati ideju koju je pripremala bivša Vlada, s ciljem poticanja zapošljavanja starije radne snage.

Sudeći prema planovima koji su izloženi na  saborskom Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, nezaposlene osobe starije od 50 godina života jedna su od ciljanih skupina aktivne politike zapošljavanja, a aktualna administracija razmišlja o mogućim poreznim rasterećenjima za ‘trajno zapošljavanje ili ostanak u zaposlenosti putem ugovora na neodređeno radno vrijeme osoba starije životne dobi do stjecanja prvog uvjeta za starosnu mirovinu’, piše Novi list.

Realizira li se to, aktualna Vlada preuzet će mjeru koju su pripremali njeni prethodnici za ovu godinu nazvavši je »Garancija 50+«.

Manji doprinosi

Osnova te mjere je oslobađanje poslodavaca od plaćanja doprinosa u cijelosti ili djelomično. Tako bi poslodavac koji zaposli radnika kojemu do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu nedostaju tri godine staža u potpunosti bio oslobođen doprinosa na plaću od ukupno 17,2 posto za zdravstveno osiguranje, zapošljavanje te zaštitu zdravlja na radu. Za radnika kojemu do dobi starosne mirovine nedostaje od tri do pet godina poslodavcu bi se doprinosi umanjili za 75 posto, odnosno plaćao bi 25 posto doprinosa na plaću. Za zapošljavanje radnika kojemu do starosne mirovine nedostaje pet do sedam godina staža, poslodavac bi plaćao 50 posto doprinosa na plaću, dok bi u slučaju zapošljavanja radnika kojemu do starosne mirovine nedostaje od sedam do 15 godina staža poslodavac plaćao 75 posto doprinosa na plaću.

Prema konzervativnoj procjeni bivše administracije, ta bi olakšica u ovoj godini mogla zaposliti 5,5 tisuća starijih od 50 godina života koji predstavljaju nešto manje od trećine svih nezaposlenih.

Ostaje mjera i za mlade

Hoće li sadašnja administracija preslikati prijedlog svojih prethodnika ili će ga mijenjati, nije još poznato. No, očito je želja ministarstva rada da se ta mjera realizira, a hoće li, ovisi o dogovoru s drugim ministarstvima. Naime, ideju je potrebno »razmotriti u dogovoru s  drugim ministarstvima«, a prije svega ministarstvom financija. Istodobno, i dalje će se provoditi mjera oslobađanja poslodavaca plaćanja doprinosa na plaću tijekom pet godina za zapošljavanje mlade osobe do 30 godina života. Lani je zahvaljujući toj olakšici, zaposleno preko 30 tisuća mladih.

MINISTARSTVO RADA TVRDI: ‘Novac od zapošljavanja mladih nećemo dati za bebe’

VLADA NAŠLA ‘1000 EURA’: Umjesto programa za zapošljavanje, uvodi se program za – rađanje

 

 

Povratak na Net.hr