Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Na korištenju onoga što bi kafići inače bacili stvorili uspješan obiteljski biznis

Mladi slavonski bračni par prije šest godina krenuo je trbuhom za kruhom i bolju budućnost pronašli su u Dalmaciji.

‘Kava je dobra zbog toga što ima te nutrijente koji su potrebni gljivama odnosno pomoću kojih se gljive hrane’, rekao je Zvonko Trconić koji ostatke kave iz kafića koristi za uzgoj gljiva bukovača.

Pakiranje taloga kave može dati 1,5 kg bukovača. Zvonko je jedini u ovom dijelu Europe osmislio način kako gljive mogu rasti u svakom domu.

Trnovit put do uspjeha

“Htio sam nešto napraviti, da kupac kada kupi, da dobije svoju svježu gljivu kod kuće i to mi je uspjelo sa kavom”, ispričao je Zvonko za Dnevnik.hr.

Put do uspjeha bio je trnovit. Zvonko i njegova supruga slavonske oranice silom prilika morali su zamijeniti morem. Prije šest godina iz Strošinaca su krenuli trbuhom za kruhom nakon što su oboje ostali bez posla. Igrom slučaja došli su u Split.

U Dalmaciji su počeli novi život. Uz puno muke – posao je ipak krenuo. Na mjesec proizvede oko pola tone gljiva. Sve proda, a unatoč jedinstvenom ekološkom uzgoju, sve financiraju sami. Zahvaljujući upravo vlastitom trudu Zvonko i Goranka su sami sebi osigurali posao.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/novost-u-uzgoju-gljive-na-kavi—325201.html

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr