ŽIVOT U BAJCI

NA BUBNJU DVA HRVATSKA DVORCA: Svaki može biti vaš za nešto više od 8 milijuna kn

Dva su se hrvatska dvorca zbog stečaja ovih dana našla na bubnju, ali sukladno njihovoj vrijednosti ne baš za tako male novce.

Riječ je o dvorcu Šaulovec u Črešnjevu u Varaždinskoj županiji te i nešto derutniji Križovljangrad u Cestici koji se prodaju za gotovo iste cifre.

Šaulovac se prodaje za 8,1 milijuna kuna. Imanjem stare plemićke obitelji Kiš, koja se u dokumentima spominje 1283. godine, posljednji je gospodario kontroverzni poduzetnik Ivan Hudoletnjak, čija je tvrtka PPI Varaždinka završila u stečaju. Trgovački sud u Varaždinu prije nekoliko je dana donio rješenje o prodaji nekretnina među kojima je i dvorac Šaulovec koji je Anton Kiš 1791. preuredio, a historicistički izgled dobiva 1902. godine. Oko dvorca prostire se park, a površina čestica je oko 13.000 četvornih metara. Na tim su nekretninama razlučni vjerovnici pokojni Ivan Hudoletnjak i Ministarstvo financija. Riječ je o građevini koja je zaštićena prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Na bubanj u tom istom stečajnom postupku, piše Večernji list, ide i imanje Križovljangrad u općini Cestica, s dvorcem sagrađenim prije 235 godina, koji je također upisan u Registar kulturnih dobara i procijenjen na 8,15 milijuna kuna. On je u derutnijem stanju.

Stečajni upravitelj tvrdi kako je zadovoljan stečajem, a načelnik Općine Beretinec Ivan Kos navodi kako država, općina i županija imaju pravo prvokupa, no da općina nema novca pa su predložili Ministarstvu da im dvorac preda na upravljanje. Zasad im nisu odgovorili.

Povratak na Net.hr