Zlatne koke na meti

MUŽNJA DRŽAVNIH TVRTKI: Evo kako će ministar Marić napuniti praznu blagajnu

Prema grubim procjenama, od svih državnih tvrtki dobitaša, uključujući i tvrtke s manjinskim udjelima, ukupno bi se u državnu blagajnu moglo sliti oko dvije milijarde kuna, piše tportal.

U krpanju proračunske rupe Vlada je ove godine odlučila iscijediti profitabilne državne kompanije. Većina dobitaša u proračun mora uplatiti 60 posto lanjske neto dobiti, a Agencija Alan specijalizirana za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom dužna je u državnu blagajnu prenijeti cjelokupnu zaradu.

Vladina odluka odnosi se na tvrtke od strateškog i posebnog interesa kojima je država većinski vlasnik, a u onima u kojima država ima manjinski udio, predstavnici države u upravljačkim tijelima imaju obvezu zahtijevati da se također razmjerni dio dobiti uplati u proračun.

VLADA NA TELEFONSKOJ SJEDNICI DONIJELA ODLUKU: ‘Ove državne tvrtke idu u prodaju, moramo smanjiti proračunski deficit i javni dug

Od devet zlatnih koka 1,4 milijarde kuna

Od obveze namirivanja proračuna izuzeto je samo pet državnih poduzeća, a to su HAC, Hrvatske ceste, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Plinacro te Zračna luka Dubrovnik.

S obzirom na to da značajan broj državnih tvrtki još nije objavio podatke o poslovanju za prošlu godinu nemoguće je precizno utvrditi koliko će novca završiti u proračunu. Trenutačno su dostupni podaci za sedam tvrtki izlistanih na Zagrebačkoj burzi i dvije (Hrvatska lutrija, HŽ infrastruktura) koje su objavile preliminarne podatke za 2015. godinu.

Devet zlatnih koka (ACI, Croatia Airlines, HEP, Hrvatska lutrija, Hrvatska poštanska banka, HŽ Infrastruktura, Jadranski naftovod, Končar EI i Podravka) trebale bi podebljati proračun za 1,4 milijarde kuna, a prema grubim procjenama od svih državnih dobitaša (uključujući i tvrtke s manjinskim udjelima) ukupno bi se u državnu blagajnu moglo sliti oko dvije milijarde kuna.

Računa se i na HEP

Lavovski dio kolača trebao bi uplatiti HEP koji je lani na razini grupe ostvario dobit od 1,94 milijarde kuna. Kako je država stopostotni vlasnik HEP-a, proračunu će pripasti punih 60 posto odnosno 1,16 milijardi kuna.

Značajne uplate očekuju se i od Jadranskog naftovoda, Hrvatske poštanske banke i Končara elektroindustrije.

EVO KAKO VLADA KANI SKRESATI JAVNI DUG: U mjesec dana (ras)prodat će državne imovine u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna!

KAKO HRVATSKIM DRAGULJEM UPRAVLJAJU MAĐARI: Ini se dobit strmoglavila, MOL nadmašio poslovne planove

 

 

Povratak na Net.hr